Сигнали за недостиг на седем медикамента са постъпили в здравното

...
Сигнали за недостиг на седем медикамента са постъпили в здравното
Коментари Харесай

Липсващи лекарства - част от тях ги има в складовете, но в аптеките не

Сигнали за дефицит на седем медикамента са постъпили в здравното министерство. Проверките пoказали, че част от тях са налични в складовете. А доставките на други са прекъснати краткотрайно.

По данни на аптекари на пазара липсват над 200 медикамента. Недостигът е главно поради експорт и по индустриални аргументи, настояват от сектора. От здравното министерство оповестиха, че вносът на лекарство за намаление на кръвната захар, което рядко се появява в аптеките, е повишен с 60% през тази година.

В страната влизат и задоволително количества от два препарата за лекуване на белодробни инфекции и астма при деца. Държавата сега не може да глоби търговци на едро, които задържат лекарства, обясниха от здравното министерство.

" Това, което можем да създадем все още е само да правим инспекции и да ускоряваме процеса. И там, където фактически има сигнали и проблеми да ги решаваме самостоятелно. След като бъдат осъществени нужните инспекции тези проблеми ще бъдат преодоляни ", изясни доцент Момчил Мавров - шеф на кабинета на служебния министър на опазването на здравето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР