Сигналът, подаден до Европейската комисия за това, че в района

...
Сигналът, подаден до Европейската комисия за това, че в района
Коментари Харесай

Досегашните действия на държавните институции по спасяването на Vera Su са саботаж, смята транспортният министър

Сигналът, подаден до Европейската комисия за това, че в региона на заседналия транспортен съд Vera Su е допеснато замърсяване на морето е бойкот против страната. Това сподели по време на ексклузивен брифинг през днешния ден служебният транспортен министър Христо Алексиев. " Действията, подхванати досега и от институциите на страната, евентуално също би трябвало да бъдат одобрявани като бойкот, сподели още той. Има подозрения за избрани търговски и лобистки ползи, които са се намесили в тази ситуация със избавителните дейности, само че ще мога да ги разясня едвам когато имам задоволително обстоятелства за това ".

По време на брифинга си Христо Алексиев осведоми, че съгласно метеорологичните прогнози усъвършенстване на времето и морската конюнктура в региона на Яйлата, където на 20 септември заседна Vera Su ще има едвам в края на седмицата. До тогава ще се търси " прозорец ", в който да бъде допустимо до кораба да се приближи плаващ кран, който да го укрепи по-стабилно с спомагателни котви.

" Обсъждаме пет разнообразни технологии за разтоварване на азотния тор от борда на кораба, сподели Алексиев. Една от тях планува потреблението на хеликоптери за превозването на така наречен " биг бегове " до брега или различен кораб. Това обаче също ще зависи от метеорологичната конюнктура в региона ". Според казаното от него все още цялото количество корабно гориво от танковете на заседналия кораб - към 20 т. е източено и заплаха от замърсяване на морето с него към този момент не съществува.

" Намесих се по най-безкомпромисния метод, когато стана ясно, че на притежателя на кораба е даден едноседмичен период, с цел да сформира проект за дейности по изтеглянето на кораба от скалите край Яйлата, а по-късно и съвсем един месец, с цел да извърши този проект ", сподели на днешния си брифинг Христо Алексиев.

Днес досегашният шеф на " Морска администрация " Живко Петров е бил освободен от поста си, защото без да пита е взел решение да предприеме разтоварване на кораба по технология, която не е била съгласувана с Министерство на околната среда и водите. Алексиев е разпоредил и освобождението на краткотрайно изпълняващият длъжностите капитан на пристанище Варна и шеф на районната дирекция " Морска администрация " Валентин Джамбазов.

В понеделник " Дневник " осведоми, че точно той е дал на притежателя на кораба Vera SU период от близо месец - до 15 октомври, с цел да го изтегли от предпазената околност Яйлата. Според наличието на две заповеди, подписани от Джамбазов, турската компания, притежател на плавателния съд, е трябвало да съобщи проект за изтеглянето на кораба до 27 септември - цяла седмица след засядането. Това явно не се е случило, само че не е последвала и реакция от страна на дирекция " Морска администрация " - Варна.

Необяснима детайлност във втората от заповедите, издадени от Джамбазов, е и изказванието, че както корабът, по този начин и товарът му са " погинали ". (Вижте текста на заповедите на английски- тук).
Според Христо Алексиев има сигнали, че азотния тор (урея), който Vera Su е превозвал, не може да бъде превозен в насипно положение. До момента обаче тези сигнали към момента не са доказани. Направените огледи досега са открили, че от кораба няма приключване на съществени количества от товара му, които биха могли да провокират екологична злополука в региона на предпазената околност Яйлата.

" Разпоредил съм положението на кораба и екипажа му да се следят непрестанно, сподели още Алексиев. Има формиран проект за евакуация при положение, че корабът се разбие в скалите и има непосредствена заплаха за живота на екипажа. Vera Su е арестуван, само че това лиши време, защото България е член на Европейския съюз и трябваше да бъдат съобразени всички настоящи сега нормативи и кодекси, съотносими към обстановката ".

Служебният министър на превоза заяви също, че е открит контакт с три селвьорски компании (специализирани в избавителни интервенции на море), чиито представители евентуално още на следващия ден ще дойдат в България, с цел да се срещнат на място с ситуацията към заседналия транспортен съд. Става дума за сдруженията " Коффеман ", " Ултрашипинг " и " СМИТ селфидж ".

" Години обратно не е свършено напълно нищо във връзка с подготовката за деяние в сходни обстановки, сподели още през днешния ден Христо Алексиев. Няма никаква процедура за деяние при повреди на море в сходна обстановка. Няма и никаква техника, за работа по избавителни интервенции ".

Днес в Пловдив президентът Румен Радев също разяснява рецесията с Vera Su. " Заседналият на Камен бряг транспортен съд е картина на безхаберието в продължение на десетилетия във връзка с морското избавяне, съобщи президентът. Никакви процедури във връзка с морското избавяне, безусловно разкапана техника, никаква организация ", сподели още той.

Според Радев с помощта на дейностите на министъра на превоза Христо Алексиев е бил предотвратен и рискът от разлив на гориво, който е можел да нанесе непоправими екологични вреди. Като съществени цели в дейностите на институциите Румен Радев дефинира недопускането на загуба на човешки живот и минимизирането на всевъзможни вреди за природата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР