Сигнал за сериозно нарушение на изборното законодателство са подали в

...
Сигнал за сериозно нарушение на изборното законодателство са подали в
Коментари Харесай

ГЕРБ със сигнал за тежко нарушение в Бургас, попълнена бюлетина „образец“ агитира за кандидат-кмет

Сигнал за съществено нарушаване на изборното законодателство са подали в ОИК – Бургас от партия ГЕРБ.

Нередността е видяна от гласоподавателка, която е упражнила правото си на избор в ОУ „ Братя Миладинови “ – Бургас. Жената е алармирала за нередността, като е изпратила писмо в служебния имейл на партията.

„ Нарушението се състои в това, че в паравана за гласоподаване е сложена бюлетина за кмет на община, на която е изписано „ пример “, само че по едно и също време с това е зачертано квадратчето на претендента за кмет на община Бургас от Политическа партия Средна европейска класа Константин Бачийски “, показват от ГЕРБ.

От партията упорстват пред ОИК – Бургас да се направи инспекция на случая и да се вземат ограничения за преустановяване на противозаконните дейности.

Жалба за изборно нарушаване при осъществяване на Местни избори 2023 година подава в ОИК Хасково и регионалният координатор на ГЕРБ Хасково Делян Добрев. Нарушението е позволено от Политическа партия „ Ние идваме “.

Въпросната партия е разположила пропагандни материали /транспарант/ с името на партия „ Ние идваме “ и номера на бюлетината на по-малко от 50м. от изборна секция №263400006 в Хасково, ул. “Клокотница “№9 - нарушаване на чл.184, ал.1 от ИК.

Общинският началник на ГЕРБ в Стара Загора внесе сигнал в Общинската изборна комисия. В него се споделя: „ Д-р Кирил Георгиев се явява като претендент за общински консултант от локална коалиция „ Земеделски национален съюз “, а брачната половинка му Лидия Георгиева е член на СИК № 128 в Стара Загора.
В случая е налице несъответственост, по смисъла на член 96, във вр. с член 66, алинея 1, т. 1, предложение второ – „ брачен партньор на претендент “ от Изборния кодекс за заемане на длъжността член на СИК. “

Нарушава се и правилото на автономия и безпристрастност на длъжностното лице, ангажирано в изборния развой, при което и според член 10, алинея 2 от Административнопроцесуален кодекс, то не може да взе участие в производството, откакто е явно заинтригувано от неговия изхода.

В сигнала се упорства за премахване на Лидия Георгиева като член на СИК.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР