Сигнал срещу компанията Facebook е постъпил в Централната избирателна комисия

...
Сигнал срещу компанията Facebook е постъпил в Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

Медия се жалва от Facebook пред ЦИК

Сигнал против компанията Фейсбук е постъпил в Централната изборна комисия поради неспазване на условия на Изборния кодекс по време на локалните избори тази есен. Той е подаден от медийната и онлайн компания " Нет инфо ", се вижда в регистъра на комисията.
В сигнала се показва, че сдружението е разгласило договорите си с възложителите на политическа реклама, само че не е изпратило цените си до Сметната палата и изборната комисия, както изисква българското законодателство.
В Изборния кодекс в действителност има такова условие, само че единствено за медии, а в него Фейсбук не се дефинира като такава, показва " Дневник ".
Според " Нет инфо " обаче става въпрос за съществено нарушаване на изборните правила, от което сдружението Фейсбук е извлякло недобросъвестно конкурентно преимущество и по този метод е било в положение да повлияе на изборните резултати. Посочено е още, че сходно нарушаване би довело до искане за анулиране на изборите.
Компанията " Нет инфо " показва, че обществената мрежа е осъществила доход за 2019 година от българска политическа изборна реклама в размер на 834 247 лева В същото време приходите на " Нет инфо " от локалния избор са към 75 000 лева
В жалбата се показва, че също като Фейсбук посредством платформата Vbox7 българското сдружение също дава опция за видеосподеляне - на клипове сред разнообразни консуматори.
От " Нет инфо " упорстват Фейсбук да се смята за снабдител на медийна услуга и да съблюдава изборното законодателство. Централната изборна комисия е решила, че няма нарушаване, защото обществените мрежи не са медии.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР