Сигнал до Районната избирателна комисия в Перник за купуване на

...
Сигнал до Районната избирателна комисия в Перник за купуване на
Коментари Харесай

Младежи купуват гласове по 20 лв. в Брезник, в Добрич чупят витрина на партиен офис

Сигнал до Районната изборна комисия в Перник за пазаруване на гласове в град Брезник изпратиха от регионалния избирателен щаб на " Българска социалистическа партия за България ". Според данни, изпратени до социалистите, в СИК 1, 2 и 3 в Брезник, група младежи обикалят към трите секции и оферират банкноти от по 20 лева на хора от ромски генезис, с цел да продадат гласа си.

В сигнала си социалистите желаят РИК да направи незабавна инспекция, с цел да предотврати нарушение на изборните правила.

Българска социалистическа партия - Добрич алармира за пазаруване на избор в изборния ден от записаните в секция 83 и 84 представители на ГЕРБ в учебно заведение " Йордан Йовков ". Представители на социалистите в Перник алармират за пропаганда и разпределяне на предизборни материали на партия ГЕРБ в СИК №37 в ОУ " Св. Св. Кирил и Методий ", град Перник.

В Пловдив са получени сигнали за предизборни билбордове на " Воля " в непосредствена непосредственост до Секционни изборни комисии 90, 91, 93, 94, 95 и 96. В Кюстендил има сигнали от представители, покровители, членове на СИК и гласоподаватели за открити механически проблеми с печатите, поставяни на гърба на бюлетините.

ГЕРБ във Видин сезира Районната изборна комисия за жестоко нарушаване на изборното законодателство от страна на член на СИК №101 в село Кутово, община Видин. Членът на Комисията от квотата на Българска социалистическа партия Иванка Георгиева пропагандира гласоподавателите, искащи да упражнят правото си на глас, да гласоподават с номер 18 в бюлетината, се споделя в известие от партията.

В жалбата до РИК регионалният координатор на ГЕРБ-Видин Владимир Тошев показва, че членовете на СИК при осъществяване на своите функционалности са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс. Те не могат да организират предизборна пропаганда.

" Обръщаме се към Вас за осъществяване на незабавна инспекция и прекратяване на незаконосъобразните дейности на горецитираното лице ", се споделя в жалбата, подадена от ГЕРБ-Видин.

От прокуратурата оповестиха, че към 11 часа през днешния ден са формирани 15 досъдебни производства за закононарушения срещу политическите права, от които 1 е прекъснато заради липса на доказателства за осъществено закононарушение.
По разследваните понастоящем 14 производства, няма привлечени обвинени лица. Те са формирани в районните прокуратури в Бургас, Сливен /2/, Елена, Павликени, Провадия, Търговище /2/, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.

Образувани са и две досъдебни производства в Стара Загора и Добрич, при които се проверяват похищения върху пространства, употребени от политически партии. В Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт, след извършено бързо произвеждане. Обвинението касае съзнателно строшаване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за инспекция по сигнали за осъществени закононарушения срещу политическите права са 143. От тях по 100 е предписан отвод за формиране на наказателно произвеждане, а по 43 продължава осъществяването на инспекция по реда на член 145 Закона за правосъдната власт.

За съпоставяне, при предните избори за Европейски парламент през 2014 година, формираните досъдебни производства са били 21, а преписките за инспекции по сигнали – 535.

В цялата страна продължава дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури. В 12 часа през днешния ден се организира и координационно заседание на Националното междуведомствено звено, основано от Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, в което участваха основният прокурор, министърът на вътрешните работи и ръководителят на ДАНС.

Четете всичко за изборния ден - тук.
Следете резултатите през целия ден - тук.
Как и къде можете да гласувате за евродепутати - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (483)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР