Си Цзинпин Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия преизбра

...
Си Цзинпин Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия преизбра
Коментари Харесай

Си Цзинпин бетонира властта си в Китай без да посочи свой наследник


Си Цзинпин

Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия преизбра в сряда Си Цзинпин за общоприет секретар на партията и дефинира останалите членове на Политическото бюро, което на процедура ръководи Китай. Преизбран в комитета бе министър председателят Ли Къцян. Си Цзинпин бе определен и за ръководител на Военния съвет на Централен комитет.

Изкачвайки се по стълбицата на партийната администрация, Си заема постове в крайморските източни провинции Фуцзян и Чжъцзян, които са измежду най-развитите в стопански проект. През октомври 2007 година влиза в " светая светих " на партийния уред - Постоянния комитет на Политбюрото на Централен комитет на ККП. През 2008 е назначен за зам.-председател на КНР, през 2010 - зам.-председател на Военния съвет на Централен комитет, а през 2012 година оглавява Съвета.

През ноември 2012 година пленум на предходния Централен комитет на ККП за пръв път избира Си Цзинпин за общоприет секретар.

ДПА отбелязва, че водещи международни медии не са били позволени през днешния ден на формалното показване на новия Постоянен комитет на Политбюро на ККП.

Журналисти от Би Би Си, " Икономист ", " Файненшъл таймс ", " Гардиън " и " Ню Йорк таймс " не бяха позволени на събитието, за разлика от доста други непознати медии, заяви в декларация в Туитър Клубът на задграничните репортери в Китай. " Трудно е да не се направи изводът, че тези медии не бяха позволени, с цел да се насочи обръщение ", написа клубът в декларацията. " Да се употребява достъпът на медиите като инструмент за наказване на публицисти, чиято работа китайските управляващи не утвърждават, е жестоко нарушаване на правилата на свободата на словото ", гласи декларацията.

Кореспондентката на Би Би Си в Китай Кари Грейси съобщи, че не е била обявена публична причина, само че " импровизирано на публицистите е било казано, че повода е методът, по който отразяват събитията ".

Президентът Си Цзинпин сподели пред публицистите, участвали на представянето, че не са нужни " великодушни хвалби ", само че че са добре пристигнали " обективно отразяване и градивни оферти ", прибавя ДПА.

Си не уточни собствен правоприемник

Си Цзинпин, който е на власт от края на 2012 година, сигурно ще бъде избран отново и за още един мандат на най-високия държавен пост през март следващата година, отбелязва Франс прес. Ден по-рано името на Си беше вписано в партийния правилник, което се случва за пръв път от времето на Мао Цзедун. Мислите на Си Цзинпин ще бъдат пътеводни хрумвания за работата на партията, гласи импортирана корекция в устава на партията.

Това му обезпечава статут, непосредствен до този на създателя на режима - Мао Цзедун, отбелязва френският в. " Фигаро ". Това самопризнание ще обезпечи на 64-годишния китайски началник внушителна власт и престиж, защото ще е мъчно да се противопоставиш на оня, чиято теория е канонизирана от партията. То може да му даде опция също да остане дълго на власт (и след 2022 г.) като общоприет секретар на партията (въпреки възрастовото ограничаване от 68 години) или на различен стратегически пост, откъдето би могъл да продължи да дърпа конците, добавя френският ежедневник.

Китай разгласи новите си висши водачи, нарушавайки традицията, като не назова правоприемник на президента Си Цзинпин, подчертава на уеб страницата си Би Би Си. Пропускът бетонира хватката на Си върху Китай за идващите пет години, а може би и повече.

В седемчленния непрекъснат комитет на Политбюро - най-могъщата институция в страната - има пет нови назначения. Освен Си само 62-годишният министър председателят Ли Къцян резервира поста си в комитета.

В последните десетилетия китайските водачи предложиха един или повече вероятни свои приемници в Постоянния комитет при започване на последния си мандат, обрисувайки ясна линия на последователност. Имаше спекулации, че Си може да издигне своето протеже Чън Минър и партийния секретар на Гуандун Ху Чунхуа, и двамата на по петдесет и няколко години - задоволително млади, с цел да бъдат считани за подобаващи приемници.

Но всички мъже в тъмни костюми, които се появиха на подиума през днешния ден, бяха над 60-годишни и най-вероятно ще се пенсионират в края на този петгодишен мандат. Липсата на явен правоприемник повдига въпроса какъв брой дълго има намерение да ръководи Си Цзинпин, отбелязва Би Би Си.

Китайският водач има толкоз трофеи (повече от дузина), че го назовават " ръководителя на всичко ". Той е президент, общоприет секретар на комунистическата партия и ръководител на Централната военна комисия, оглавява работни групи по всевъзможни въпроси - от Тайван до сигурността в интернет. Миналата година той беше провъзгласен и за " главен водач " на партията - звание, което го издига на същия фундамент като Мао, Дън Сяопин и Цзян Цзъмин и въпреки да не носи специфични пълномощия, дава знак, че Си не трябва да бъде предизвикван, написа в. " Ню Йорк таймс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР