Си Дзинпин ще се срещне с руския си колега Владимир

...
Си Дзинпин ще се срещне с руския си колега Владимир
Коментари Харесай

Си Дзинпин и Путин ще се срещнат за първи път от началото на войната в Украйна

Си Дзинпин ще се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин в Узбекистан идната седмица, предава Bloomberg . Това ще се случи по време на първото задгранично посещаване на китайския водач от 2 години и половина.

Си ще беседва с Путин в коридорите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие, която се организира на 15-16 септември в Самарканд, съобщи в сряда съветският дипломат в Китай Андрей Денисов.

" Планираме сериозна, пълноценна среща на нашите водачи с обстоен дневен ред, по който в действителност работим с нашите китайски сътрудници “, съобщи дипломатът пред кореспонденти.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин означи, че не разполага с информация за сходна среща на брифинг в сряда в Пекин. Очаква се Си също да пътува до прилежащ Казахстан на 14 септември за държавно посещаване, което Китай не е удостоверил.

Визитата в Централна Азия ще означи завръщане на международната сцена за Си, единственият водач на Г-20, който не е излизал отвън страната си по време на пандемията. Срещата очи в очи с Путин ще бъде първата, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари.

Китай и Индия сега вземат участие в огромни военни учения в Далечния изток на Русия, до момента в който номер 3 в Пекин Ли Джаншу приказва персонално на Седмия Източен стопански конгрес във Владивосток в сряда.

Китай се стреми да се показа като неутрална страна във войната сред Русия и Украйна, макар декларацията на Си за " безгранично “ партньорство с Путин седмици преди нашествието. Въпреки че Пекин не подлага на критика категорично шестмесечната война на Москва, нейните водачи също заобикалят да дават на Москва платформа за заобикаляне на глобите или да дават военни доставки за Русия.

Срещата лице в лице с Путин също идва в миг, до момента в който Си се приготвя за огромен конгрес на Китайската комунистическа партия идващия месец, на която се чака да завоюва незабравим трети мандат на поста ръководител на ККП.

Геополитическото напрежение нарастна още преди събитието след пътуването на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси предишния месец до Тайван, който Китай счита за част от своята територия. Китай се опита да получи дипломатическа поддръжка за позицията си във връзка с Тайван, отблъсквайки апелите на Съединени американски щати и техните съдружници за въздържаност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР