Швейцарското правителство обяви, че не може да се проведе референдум

...
Швейцарското правителство обяви, че не може да се проведе референдум
Коментари Харесай

В Швейцария - без референдум за американските изтребители

Швейцарското държавно управление разгласи, че не може да се организира референдум за замяната на остарелия флот от военни самолети с изтребители F-35A преди подписването на договорката, което провокира скандал.

Решението бе взето макар петицията, съдържаща повече от 100 000 подписа, което разрешава всеки въпрос да бъде подложен на гласоподаване в границите на швейцарската система за директна народна власт, предава БГНЕС.



Левият алианс " Спрете F-35 " връчи петицията предходната седмица. Въпреки това държавното управление съобщи, че няма да има задоволително време за осъществяване на гласоподаване преди приключването на офертата на американския производител за 36 F35-A.

" Забавянето на придобиването на F-35A би имало съществени последствия за сигурността на Швейцария ", декларират от държавното управление.

Коалицията " Спрете F-35 " осъди това, което назова " страхлива маневра " и " насмешка с функциониращата народна власт ", като изиска гласоподаване преди сключването на договорката.

Настоящите изтребители на Швейцария ще доближат края на експлоатационния си период през 2030 година Тя стартира да търси заместители преди повече от десетилетие.



През септември 2020 година държавното управление завоюва референдум подкрепящ разноските от шест милиарда швейцарски франка (6,2 милиарда долара) за нови изтребители.

Бойният аероплан F-35A, който към този момент се употребява от Военновъздушни сили на Съединени американски щати и няколко европейски страни, беше определен пред няколко европейски съперника.

Две швейцарски парламентарни комисии започнаха следствие за какво моделът е спечелил макар поредицата механически проблеми, за които се оповестява в Съединени американски щати. Те сложиха под въпрос и високата цена.

Беше основан алиансът " Спрете-F-35 ", който се опита да наложи ново гласоподаване, този път съответно за избора на F-35A.

Но държавното управление съобщи, че референдум, който на процедура блокира договорката за закупуване, би основал неприятен казус.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР