Швейцарското правителство наложи вето на искането на Дания за изпращане

...
Швейцарското правителство наложи вето на искането на Дания за изпращане
Коментари Харесай

Швейцария наложи вето на искането на Дания за изпращане на бронирана техника в Украйна

Швейцарското държавно управление наложи несъгласие на настояването на Дания за изпращане на купени от Швейцария бронетранспортьори в Украйна, базирайки се на политиката си за неутралитет да не доставя оръжие в зоните на спор. Това заяви швейцарският ефирен оператор SRF, представен от Ройтерс.

Държавният секретариат по икономическите въпроси на Швейцария еотхвърлил молбата на Дания даване на към 20 бойни машини на украинската пехота Piranha III.

Това не е първият път, в който държавното управление на Швейцария отхвърля реекспорт на швейцарски оръжия към Украйна. През април страната наложи несъгласие на немското искане за изпращане на танкови муниции, а по-рано отхвърли и молбата на Полша за даване на оръжие в помощ на нападнатата страна.

Причината за швейцарския отвод е политиката на неутралитет на страната. Тя не е воювала в интернационална война от 1815 година, когато приема политиката на неутралитет на Виенския конгрес, който поставя завършек на Френските революционни войни.

Според Хагската спогодба от 1907 година Швейцария приема да не взе участие в интернационалните въоръжени спорове, да не облагодетелства воюващите страни с войски или въоръжение или да даде територията си разполагаем на воюващите страни.

Неутралитетът, включен в конституцията, разрешава на Швейцария правото на самоотбрана и обсег за това по какъв начин да пояснява политическите аспекти на понятието, а спорът в Украйна съживи дебата, който в този момент се концентрира върху решенията на държавното управление да наложи наказания на Русия, само че да не разреши реекспорта на швейцарски муниции за Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР