Швейцарският външен министър Игнацио Касис сподели, че страната му има

...
Швейцарският външен министър Игнацио Касис сподели, че страната му има
Коментари Харесай

Швейцария оценява високо българското европредседателство

Швейцарският външен министър Игнацио Касис показа, че страната му има доста висока оценка за председателството на България на Съвета на Европейски Съюз. Той съобщи това на брифинг след срещата си с вицепремиера Екатерина Захариева в Министерство на външните работи.

Касис означи, че Швейцария напоследък обръща голямо внимание на тази тематика. Той установи още, че комерсиалният баланс сред България и Швейцария е добър и има положителни благоприятни условия за разширение на комерсиалните връзки сред двете страни. Той регистрира и положителните достижения в съдействието в региона на науката и културата. Касис осведоми, че се приготвя съглашение сред двете страни за запазване на културните полезности и изрази вяра то да стане факт до края на годината.

Един от най-важните принадлежности за съдействието с България е така наречен инструмент за развиване, като делът на България в тази помощ е 76 милиона швейцарски франка, изясни министърът. Той посочи, че първият транш приключва през 2019 година и в този момент в Швейцария се водят договаряния за основаване на втори подобен фонд за идващите 10 години, с акцент върху професионалното обучение.
Касис означи също, че България е значима страна за Швейцария по връзки на връзките на Швейцария с Европейски Съюз.

Българският външен министър Екатерина Захариева благодари за оценката за българското председателство. Двамата са се разбрали екипите за развиване да се срещат и да търсят общи планове за поддръжка и помощ за развиване в страните от Западните Балкани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР