Швейцарският милиардер Гийом Пуза, който стои зад финтех компанията Checkout.com,

...
Швейцарският милиардер Гийом Пуза, който стои зад финтех компанията Checkout.com,
Коментари Харесай

Швейцарски милиардер с финтех бизнес стана най-богатият технологичен предприемач в Европа

Швейцарският милиардер Гийом Пуза, който стои зад финтех компанията Checkout.com, се трансформира в най-богатия софтуерен бизнесмен в Европа. Това се случи след кръг за набиране на капитал. Компанията на Пуза към този момент е с пазарна капитализация от 40 милиарда $. След последния кръг за набиране на капитал, компания е набрала 1 милиард $ от група вложители. Според Forbes Пуза има близо две трети от Checkout.com, а положението му в този момент се пресмята на към 23 милиарда $.

Този финален кръг на финансиране вкарва Пуза в 100-те най-богати хора в света, съгласно Forbes. Той е единственият европейски софтуерен бизнесмен измежду първенците в класацията.

Сред вложителите са фирмите Altimeter, Dragoneer, Franklin Templeton и други. Включили са се и остарели вложители като Insight Partners и Tiger Global Management. Според Checkout.com набраните пари ще отидат за финансиране на растежа на бизнеса в Съединени американски щати, където за тази година е планувано 200% нарастване на броя на чиновниците.

Checkout.com трансферира пари сред купувачи и онлайн търговци и по време на пандемията бизнесът процъфтя. В последните доклади, оповестени през октомври 2021 година за календарната 2020 година, Checkout.com означи нарастване на оборота със 73% до 252 милиона $.

Конкурентите на Checkout.com, като Stripe и Adyen, също се похвалиха с положителни оценки на фона на взрива на извършването на покупки онлайн. Stripe доближи оценка от 115 милиарда $ през февруари предходната година. Adyen има пазарна капитализация от близо 72 милиарда $. Акциите на компанията се повишават от април 2020 година

Checkout.com се трансформира в една от високо оценените започващи компании в Европа. Основателят на компанията Пуза живее със фамилията си в Дубай. Той напуща колежа и основа Checkout.com през 2012 година

Делът на Пуза в Checkout.com, който е на стойност 23 милиарда $, го прави по-богат даже от създателя на Telegram руснакът Павел Дуров, чието благосъстояние е към 17,2 милиарда $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР