Швейцарският жилищен пазар продължава да се стабилизира. Цените на жилищата

...
Швейцарският жилищен пазар продължава да се стабилизира. Цените на жилищата
Коментари Харесай

Колко струва апартамент в Швейцария

Швейцарският жилищен пазар продължава да се стабилизира. Цените на жилищата понижиха леко с 0,11% през 2021 година, откакто се покачиха с 1,09% на годишна база през 2020 година За последното тримесечие на 2021 година цените на жилищата са намалели с 0,25%, демонстрират данни на Global Property Guide.

След към 15 години непрестанен напредък на цените на жилищата, швейцарският пазар на недвижими парцели се стабилизира през последните три години, основно заради ограниченията на швейцарското държавно управление за изстудяване на пазара.

Забавянето на пазара на недвижими парцели през последните години може да се дължи на по-строгите критерии за кредитиране на Швейцарската национална банка, предопределени да понижат жилищния дълг (в момента 90% от целия дълг на домакинствата). Решението на централната банка да отстрани рестриктивните мерки върху еврото през 2015 година също направи швейцарските недвижими парцели по-скъпи за задграничните вложители, намалявайки търсенето.

Наемателите чакат на опашка за жилища

Средната цена на апартамент в Цюрих е 11 470 евро на кв.м. Апартаменти в центъра на града с повърхност от 120 квадратни метра могат да бъдат закупени за почти 1 446 840 евро и отдадени чартърен за 3 950 евро на месец. Така доходността ще бъде 3,27% годишно.
 istock istock
Швейцарската стопанска система набъбна с 3,5% на годишна база през 2021 година, усъвършенстване от свиването с 2,9% през 2020 година, само че под първичните прогнози, на фона на обновяване на инфекциите в края на 2021 година и стягане на рестриктивните мерки в целия район.

Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) предвижда швейцарския стопански напредък тази година от 3%.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР