Швейцарските граждани ще получат шанс да гарантират, че парите в

...
Швейцарските граждани ще получат шанс да гарантират, че парите в
Коментари Харесай

Швейцария решава с референдум дали да запази парите в брой

Швейцарските жители ще получат късмет да подсигуряват, че парите в брой ще останат част от стопанската система на страната, заяви групата " Движение за свободна Швейцария " (FBS), откакто събра задоволително подписи, с цел да боде подложен въпросът на народен референдум.
Според групата парите в брой понижават в доста стопански системи по света за сметка на електронните разплащания във все по-дигитализираните общества, което улеснява управляващите в следенето на дейностите на жителите. Групата желае в швейцарския паричен закон да бъде добавена специфична уговорка, която да дефинира метода, по който централната банка и държавното управление ръководят парите, и да подсигурява, че в обращение постоянно ще има " задоволително количество " банкноти и монети.
Засега въпреки всичко няма знаци, че Швейцария върви към безкешово общество, показва Ройтерс.
От FBS показват, че са събрали 111 000 подписа в поддръжка на провеждането на народен референдум по въпроса при нужни 100 000. Според швейцарската директна народна власт, в случай че предлагането бъде ободрено от гласоподавателите, то става закон, само че Народното събрание и държавното управление въпреки всичко би трябвало да решат по какъв начин той ще бъде прилаган.
" Ясно е, че отводът от парите в брой освен визира проблемите на прозрачността, сигурността и простотата, само че и основава голяма заплаха от тоталитарно наблюдаване ", съобщи на уеб страницата на групата нейният президент Рихард Колер.
По думите му Швейцария би трябвало да бъде в първите редици на бранителите на парите в брой в Европа, защото да се стигне до сходно съгласие в границите на Европейски Съюз би било " съвсем невероятно ".
Ускорена по време на пандемията, наклонността към прекосяване към цифрови разплащания е забележима най-малко от 2017 година Проучване на организация " Ипсос " (Ipsos) тогава сподели, че над една трета от европейците и американците с наслада ще се откажат от кеша, а към 20 на 100 даже към този момент са го сторили.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР