Швейцарски учени откриха метод за предотвратяване образуването на метастази, които

...
Швейцарски учени откриха метод за предотвратяване образуването на метастази, които
Коментари Харесай

Революционен пробив - учени откриха метод за предотвратяване на метастазите на рака

Швейцарски учени откриха способ за попречване образуването на метастази, които усложняват противораковото лекуване и утежняват прогнозите за здравословното положение на пациента, заяви " Сайънс алърт ". Ключова роля в метода имат съединението активин В и рецепторът ALK7.

В рамките на опити експерти от Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана употребявали миши модел на невроендокринен рак на панкреаса и рак на млечната жлеза.

Оказало се, че съществуването на рецептора ALK7 е обвързвано с по-малка възможност от рецидив на болестта, съобщи Българска телеграфна агенция. При това развиването на метастази било потиснато при висока централизация на ALK7.

Активин В и рецепторът ALK7 вземат участие в сигнални пътища, които принуждават раковите кафези да навлязат във фаза на програмирана гибел - апоптоза. До активиране на рецептора се стига при свързването му с активин В.

Известно е, че активините, в това число активин В, играят роля за контролиране на растежа и разпространяването на клетките, за метаболизма, за гарантиране на имунния отговор и контролиране на менструалния цикъл.

Учените считат, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да може въз основа на получените резултати да се разработят нови противоракови лечения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР