Швейцарската полиция предупреждава, че горещата вълна повишава опасността от падащи лед и камъни в Алпите

...
Полицията в югозападна Швейцария предупреждава, че горещата вълна е увеличила
Коментари Харесай

Полицията в югозападна Швейцария предупреждава, че горещата вълна е увеличила риска от падащи камъни и лед в алпийския регион, където тази година беше особено смъртоносно за планинари и туристи

От ДЖЕЙМИ КИЙТЪН Associated Press, 23 август 2023 г., 10:41 ч.

ЖЕНЕВА – Полиция в югозападна Швейцария предупреди в сряда, че гореща вълна е увеличила риска от падащи камъни и лед в алпийския регион, където тази година е особено смъртоносно за планинари и туристи. Повечето от жертвите са били чужденци.

Регионалната полиция на Вале казва, че скок в температурите и рекордно висока надморска височина от близо 5300 метра (около 17 300 фута) за нула -градус по Целзий над Швейцария е ускорил ерозията в Алпите.

„С горещата вълна от последните няколко дни и следващите дни нивото на опасност е повишени във високите планини“, каза говорителят на регионалната полиция Стив Легър в имейл.

Високите температури са застрашили обичайното нощно повторно замръзване, което помага да се запази ледът замръзнал. . Полученото размразяване означава, че ледени петна като ледници и сераци – блокове или ледени кули на върха на ледниците – както и скалисти образувания, държани заедно от лед, могат да се разместят, което представлява заплаха за планинските катерачи.

Досега тази година 17 алпинисти — или планинари, които се изкачват до най-високите височини в Алпите — са загубили живота си в района на Вале. Това е повече от годишните резултати, регистрирани през всяка от петте предходни години.

Освен това шестима туристи са загинали при екскурзии на ниска надморска височина във Вале тази година.

Само пет от тези 23 жертви са били швейцарци. Останалите включват граждани на Австрия, Белгия, Великобритания, Холандия, Франция, Германия, Италия, Румъния, Тайван и Украйна. годишна германка падна повече от 70 метра (230 фута) до смъртта си, докато разхождаше кучето си по пътека близо до град Цермат, в сянката на прочутия връх Матерхорн, миналата седмица. Точната причина за нейното падане се разследва.

Националният метеоролог MeteoSwiss каза, че в град Сион, регионалната столица, живакът ще достигне 37 градуса по Целзий (99 по Фаренхайт) в четвъртък — сред най-високите температури в страната.

Голяма част от западна Швейцария се пече през последните дни и много хора са отишли ​​в страната езера и други водни убежища, за да победят жегата. Град Лозана предостави безплатен вход за два обществени плувни басейна в сряда.

Очаква се горещата вълна да намалее по-късно тази седмица.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР