Швейцарската национална банка отчете годишна загуба от 141,54 милиарда долара.

...
Швейцарската национална банка отчете годишна загуба от 141,54 милиарда долара.
Коментари Харесай

Швейцарската национална банка отчете загуба от $141 милиарда: най-голямата в 115-годишната и история

Швейцарската национална банка регистрира годишна загуба от 141,54 милиарда $. Това е най-голямата загуба в 115-годишната история на централната банка. Причината: спад в цената на вложенията на SNB, поради спадовете на облигациите и фондовите пазари предходната година, предава Reuters.
 Историческа връх: $143 милиарда загуба регистрира Централната банка на Швейцария
Историческа връх: $143 милиарда загуба регистрира Централната банка на Швейцария

Печалбата на банката не въздейства върху паричната политика

Загубата пристигна след облага от 26 милиарда франка през 2021 година, Банката няма няма да изплати пари на конфедерацията и кантоните, а също и дивиденти на вложителите. Това ще бъде вторият път в историята, в който банката няма да го изплаща пари от основаването си през 1907 година

Голяма част от недостига се дължи големите валутни активи, които включват акции и облигации от чужбина. Централната банка изкупуваше евро в продължение на дълго време, както и и други задгранични валути, с цел да предотврати стопански нездравословното повишаване на франка, който е издирван като несъмнено леговище по време на рецесия.

Въпреки големите загуби SNB разполага с 66 милиарда франка личен капитал. Дори личният капитал да бъде премахнат изцяло, това няма да промени паричната политика в кратковременен проект. " SNB може да работи без личен капитал ", съгласно икономисти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР