Швейцария ще проведе референдум за това дали правителството да бъде

...
Швейцария ще проведе референдум за това дали правителството да бъде
Коментари Харесай

Швейцария прави референдум за правомощията на властите да налагат локдаун

Швейцария ще организира референдум за това дали държавното управление да бъде лишено от пълномощията си да постанова нови локдаун ограничения в изискванията на засилващи се национални диспути по отношение на правата на хората.

Според Financial Times организацията „ Приятели на конституцията “ е провокирала референдума, откакто провела петиция с 86 000 подписа, призовавайки за национално гласоподаване за това дали да бъде анулиран законът за COVID-19 от 2020 година

Новият избор, който няма да бъде извършен най-малко до юни, е следствие от засилващия се спор в страната по отношение на резултата върху персоналните права на законодателството, обвързвано с ковид.

Швейцария е една от старите демокрации в света и залага съществено на свободите на хората.

Правителството на Швейцария не е налагало непоколебим локдаун по време на пандемията, както доста други европейски страни, като вместо това наблягаше на ролята на персоналната отговорност.

Тази седмица обаче страната стегна съществуващите ограничения в резултат на опасенията към новите, по-заразни разновидности на ковид, осведоми Reuters.

Магазините, които не са от първостепенно значение, бяха затворени, на чиновниците беше разпоредено да си останат вкъщи, а частните събирания бяха лимитирани до най-много петима души.

Според Кристоф Пфлугер, член на борда на шефовете на „ Приятели на Конституцията “, организацията счита, че държавното управление "се възползва от пандемията, с цел да упражнява повече надзор и по-малко народна власт. "

Според швейцарския модел на директна народна власт жителите могат да привикват референдум, с цел да анулират закони, гласувани от Народното събрание, в случай че съберат над 50 000 подписа в границите на 100 дни. Страната организира по няколко референдума годишно по най-различни тематики, включително за универсалния базов приход, еднополовите бракове и лова на вълци.

По-рано през годината страната анулира планувано за май гласоподаване и спря акциите за други референдуми в опит да забави разпространяването на ковид, осведоми Business Insider.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР