Швейцария ще приложи от 2024 г. минималната данъчна ставка за

...
Швейцария ще приложи от 2024 г. минималната данъчна ставка за
Коментари Харесай

Швейцария ще приложи минималната данъчна ставка от 15% за компании с оборот над 750 милиона евро

Швейцария ще приложи от 2024 година минималната данъчна ставка за огромните мултинационални компании, контрактувана предходната година от страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Г-20, заяви финансовото министерство в четвъртък.

Временната разпоредба, която ще подсигурява минималната данъчна ставка от 15% за компании с оборот над 750 милиона евро, влиза в действие на 1 януари 2024 година, сподели финансовият министър Уели Маурер, добавяйки, че след това ще бъде признат закон за изменение на конституцията.

Той сподели, че към 200 швейцарски компании и към 2000 швейцарски дъщерни сдружения на задгранични групи ще бъдат наранени от този ход, който съгласно него обезпечава правна сигурност и подсигурява, че данъчните доходи остават в Швейцария.

„ Ако 15% ще бъдат начислявани по света, тогава ние желаеме да начисляваме това в Швейцария “, сподели той на конференция в Берн, добавяйки, че към момента се създават дефинитивни детайлности с Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за най-големите световни компании.

Маурер сподели, че е прекомерно рано да се реши какъв брой повече данъчни доходи ще съберат швейцарските кантони по схемата или да се каже какви тласъци могат да се оферират, с цел да се подсигурява, че страната с обичайно ниски налози ще остане интернационален център за бизнес.

Група от 137 страни през октомври дефинира минималната световна данъчна ставка от 15% за огромните компании в опит да затрудни избягването на заплащането на налози в знакова договорка.

Швейцария е подложена на критика от години, тъй като кантоните имат специфичен данъчен статут за задгранични компании, което означаваше, че някои не заплащат на процедура никакъв налог над ефикасния федерален налог от 7,8%.

Но гласоподавателите през 2019 година утвърдиха смяна на системата за корпоративен налог, все пак, което Маурер назова екзистенциална опасност за ролята на страната като бизнес център.

Новата конституционна корекция също ще бъде решена на референдум, само че краткотрайната разпоредба ще разреши на Швейцария да се придържа към новия световен режим, до момента в който тя стане факт.

Швейцария ще организира национално гласоподаване за конституционната смяна през юни 2023 година, сподели Маурер.

Дори и с тази правна маневра, използването в Швейцария ще бъде една година по-късно от плануваната от Организацията за икономическо сътрудничество и раз начална дата за 2023 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР