Швейцария реши да сглоби 24 изтребителя Ф-35 от пето поколение

...
Швейцария реши да сглоби 24 изтребителя Ф-35 от пето поколение
Коментари Харесай

Швейцария сглобява 24 изтребителя Ф-35

Швейцария реши да сглоби 24 изтребителя Ф-35 от пето потомство във фабриката на Камери, в област Пиемонт, оповестиха италианските медии.

След Нидерландия Швейцария е втората страна, която избира Италия за сглобяване на самолетите. Швейцарската компания за военно оборудване Armasuisse ще купи 36 изтребителя от „ Локхийд Мартин” и най-малко 24 ще бъдат инсталирани в северния район на Апенините. Новите самолети ще бъдат доставени на Берн от началото на 2027 година, заменяйки остарялата флота.

Много евентуално е сходно решение да вземат Финландия и Германия. Центърът в Пиемонт е една от двете индустриални бази отвън Съединените щати (другата е в Япония), и единствената в Европа. На процедура единствено промишлеността в Камери е в положение да обезпечи в Европа най-бързото монтиране и доставка на изтребителите. Базата в Камери се ръководи от италианската група „ Леонардо”, от „ Локхийд Мартин” и от италианското Министерство на защитата.

Първите 8 изтребителя Lightning II ще бъдат съединени в Тексас, Съединени американски щати, и ще бъдат употребявани за образованието на швейцарските водачи и наземен личен състав. Други 4 изтребителя ще бъдат съединени във фабриките в Швейцария. Решението на Берн за покупката на Lightning II беше взето през юни 2021г., откакто Швейцарският федерален съвет разгласи, че избира Ф-35 за обновяването на изтребителите на конфедерацията. Програмата за това беше утвърдена и от народен референдум. Цената на плана доближава близо 6,5 милиарда $.

Според в. ”Република” Италия е на равнище предварителни договаряния за сглобяване на същия вид изтребители във фабриките си в Камери и с Германия, Белгия, Полша и Финландия.

Смята се, че самолетите Ф-35 са най-модерните бойни самолети в света. Те са сложни за засичане от вражеските радари с помощта на специфичната си структура и покритието на обшивката.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР