Швейцария планира да отпусне 1,75 млрд. долара за усилията за

...
Швейцария планира да отпусне 1,75 млрд. долара за усилията за
Коментари Харесай

Швейцария ще отпусне 1,75 млрд. долара за Украйна

Швейцария възнамерява да отпусне 1,75 милиарда $ за напъните за възобновяване на Украйна в интервала 2025-2028 година в границите на тактика за интернационално съдействие, оповестява БГНЕС.

Президентът на Швейцария Виола Амерд разгласи това във връзка визитата на украинския ѝ сътрудник Володимир Зеленски в столицата на страната Берн.

Въпреки че отхвърля да даде на Киев военна помощ заради дълготрайната си политика на неутралитет, Швейцария въпреки всичко оказва икономическа, филантропична и политическа поддръжка на обсадената страна.

Според Амерд двамата със Зеленски са разискали и филантропичното разминиране в Украйна, както и продоволствената сигурност, обвързвана с съветските закани за корабоплаването в Черно море.

Помощта за възобновяване не беше единствената нова помощ, показана от Швейцария. Украинският президент заяви, че Амерд се е съгласила да стартира подготовката на Глобалната среща на върха за мир и да бъде хазаин на събитието.

Двамата водачи разискаха и " нова дълготрайна стратегия за поддръжка " на Украйна, сподели украинският държавен глава.

Преди диалозите си с Амерд Зеленски се срещна и с Ерик Нусбаумер, началник на долната камара на швейцарския парламент, и с Ева Херцог, началник на горната камара, както и с водачи на парламентарни партии и групи.

Зеленски би трябвало да посети Давос, с цел да участва на Световния стопански конгрес - годишно събитие, на което се събират международните политически, бизнес и цивилен водачи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР