Швейцария и Словакия въвеждат още по-строги мерки с цел ограничаване

...
Швейцария и Словакия въвеждат още по-строги мерки с цел ограничаване
Коментари Харесай

Швейцария и Словакия с още по-строги мерки. Гърция ги облекчава

Швейцария и Словакия вкарват още по-строги ограничения за ограничение на разпространяването на ковид. Това се случва седмица, откакто редица европейски страни удължиха с няколко седмици епидемиологичните ограничения. На този декор Гърция започва да облекчава ограниченията, след възстановяване на епидемиологичната конюнктура. В страната отварят комерсиалните обекти, само че при изискване че вътре влизат максимум до четирима души в един магазин с площ до 100 кв.м.

Допълнителни ограничения влизат в действие от през днешния ден в Швейцария . Сред ограниченията са затваряне на магазини, продаващи артикули, които не са в категорията " съществени " и ограничение на до 5 души на участниците в публични и частни прояви. До края на февруари се удължава и затварянето на музеите, библиотеките, спортните центрове и заведенията за хранене, които в началото трябваше да възобновят работа на 22 януари. На работните места се носят маски, в случай че в един офис работят няколко души. Там, където е допустимо, би трябвало да се работи отдалечено, предава ТАСС, представен от Българска телеграфна агенция. 

Остават отворени аптеки, магазините за хранителни артикули, магазини за градинарски такъми, за очила, за слухови апарати, за принадлежности, за информационни средства. Работят и ателиетата за шивашки ремонти, ателиетата за химическо почистване, часовникарите, фризьорите и пощите. В магазините, в които асортиментът не се счита за главен, артикули ще могат да се купуват единствено с предварителна поръчка. 

В страната има предписание за обществена отдалеченост от 1,5 метра. Хората, идващи от редица страни, би трябвало да са под карантина от 10 дни. Ако тя не се съблюдава, има санкция от 10 000 швейцарски франка. На публичните места се носят маски. Ако това не се съблюдава, санкцията е 250 франка. От началото на пандемията в Швейцария инфектираните са 495 228, а умрелите 7970. От 23 декември до момента са били имунизирани над 60 000 души.

Словакия също постанова строги ограничавания за напредването и вкарва още всеобщо тестване като част от напъните за битка с ковид. Това заяви словашкият министър председател Игор Матович, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция. Масовото тестване ще стартира да се прави от през днешния ден и се възнамерява да продължи до 26 януари. Жителите ще имат потребност от негативен резултат на тест за ковид, с цел да могат да пътуват до работа. Досега излизането от у дома за работа беше едно от изключенията на разпореждането на управляващите към хората да си стоят вкъщи. Ограниченията за хората, които не разполагат с негативен тест за ковид, пък ще са в действие от 27 януари до 7 февруари. 

В Гърция от тази заран комерсиалните обекти още веднъж започнаха да одобряват клиенти. В регионите, които са оповестени с " червен код " за разпространяване на ковид, магазините работят по системата " click away ", т.е. стоките се предават на клиента отвън магазина по предварителна спогодба. Максималният брой на клиентите в един търговски обект е избран на 4 души за магазините до 100 кв.м., а за по-големите - по 1 клиент на всеки спомагателни 25 кв. м. На фризьорските и козметичните салони се разрешава да работят единствено с авансово непокътнат час, като се не разрешава да има чакащи клиенти в помещението, съобщава АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.  

На работните си места ще се върнат 140 хиляди чиновници. Остава в действие разпореждането напредването им да става с изпращане на SMS за задачата на пътуването.   " Всички предприятия, които отварят през днешния ден, ще продължат да получават помощ от страната, да не заплащат наем и за февруари и да получават дотация за възнагражденията на личния състав си ", съобщи министърът на развиването и вложенията Адонис Георгиадис. Ще бъде непокътната поддръжката и за погасяването на отговорностите на компаниите.

Засега заведенията за хранене остават затворени, с изключение на за доставки по домовете или за взимане на храна за у дома. Затворени не престават да бъдат киносалоните и спортните центрове (освен тренировки на спортистите от самостоятелните спортове и участниците в първите лиги на шампионатите по баскетбол и футбол, в олимпийските и параолимпийските игри). Все още няма да работят библиотеките, музеите и т.н. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР