Швейцария е готова да представлява Украйна и дипломатическите й интереси

...
Швейцария е готова да представлява Украйна и дипломатическите й интереси
Коментари Харесай

Швейцария ще представлява Украйна пред Русия

Швейцария е подготвена да съставлява Украйна и дипломатическите й ползи пред Русия след зов на Киев, в случай че Москва се съгласи, заяви ТАСС.

Това разгласи в сряда формалният представител на швейцарското външно министерство Ален Елчингер.

Става дума за мандат на покровителствена страна. Елчингер акцентира, че " Швейцария интензивно е предложила своите услуги на двете страни ". Сред тях влиза и ролята на приемаща страна за договаряния и срещи. Киев е приел това предложение.

Москва обаче счита, че Швейцария към този момент не е неутрална страна, откогато тя се включи в европейските наказания, наложени против Русия поради нашествието ѝ в Украйна.

От пресслужбата на посолството на Русия в Швейцария разясниха за ТАСС, че доколкото им е известно " съветската страна няма никакви контакти с формалните управляващи на конфедерацията по този въпрос ". От съветската задача в Берн напомнят думите на външния мнистър Сергей Лавров, че " Русия не е подготвена да разисква оферти за посредниичество в договарянията с Украйна от страни, които са се включили към антируските наказания ".

Оттам подсетиха също, че още на 5 март " Швейцария е била включена в листата с вражески страни, дружно със страните членки на Европейски Съюз и някои други страни. " В този подтекст от наша позиция тудно би могло да се приказва за каквото и да боли ходатайство на Берн във връзка с Украйна ", добави посолството.

В случаите, когато две страни пресечен напълно или отчасти своите връзки, Швейцария нормално предлага да извършва някои дипломатически или консулски услуги, като се базира на своя неутралитет, напомня Българска телеграфна агенция. Представляването на ползите на дадени страни от страна покровителска дава опция на тези страни да продължат да поддържат минимални връзки и подсигурява консулската отбрана на жителите на всяка от тях на територията на другата.

Ролята на медиатор Швейцария поема за първи път през 19-ти век, когато тя съставлява във Франция ползите на Кралство Бавария и Великото херцогство Баден по време на Френско-пруската война от 1870-1871 година Дейността на Швейцария като страна, представляваща ползите на страни в спор, доближава своя разцвет през Втората международна война, когато извършва тази роля за цели 35 страни. Алпийската страна през днешния ден съставлява по-малко от 10 страни.

Швейцария съставлява съветските ползи в Грузия и грузинските ползи в Русия от 2009 година Тя също по този начин е представител на Иран в Египет още от 1979 година и в Канада от 2019 година Още по времето на заложническата рецесия в Техеран през 1980 година страната съставлява ползите на Съединени американски щати там. Освен това тя съставлява ползите на Иран в Саудитска Арабия и назад след подписаното съглашение за това през 2017 година

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР