Швеция се обяви категорично срещу искането на Русия НАТО да

...
Швеция се обяви категорично срещу искането на Русия НАТО да
Коментари Харесай

Швеция отхвърли руския ултиматум за разширяването на НАТО

Швеция се разгласи изрично против настояването на Русия НАТО да не приема нови членове. Новината беше огласена от министъра на външните работи Ан Линде, заяви Euractiv.

Линде изрази и безпокойството на шведската страна от военната ескалация, предизвикана от Русия по границата с Украйна.

" Категорично отхвърляме всевъзможни договаряния по европейската сигурност. Трябва да имаме международен ред, учреден на правила, при който имаме интернационално право, и всяка страна има правото да направи собствен личен избор за политиката си по сигурността. " - уточни тя.
 Столтенберг изяснява на Русия, че НАТО в никакъв случай не е обещавал да не се уголемява
Столтенберг изяснява на Русия, че НАТО в никакъв случай не е обещавал да не се уголемява

Столтенберг прикани Путин да изтегли войските и да обезпечи мирна Коледа за всички, не вижда непосредствена опасност против съдружниците от НАТО

Въпреки че са ориентирани главно към Съединени американски щати и НАТО, те засягат и Швеция, която не е член на Алианса, само че може да съобщи кандидатурата си в бъдеще.

" Това мощно визира Швеция и Финландия. Евентуален отвод от бъдещо разширение на НАТО ще понижи опциите за независим политически избор. " - акцентира Линде.

По-рано Финландия отхвърли настояванията на Москва , като съобщи, че има " национално пространство за маневриране ", в това число опцията да подаде заявление за участие в НАТО.
 Германия отсече: Русия не може да диктува на НАТО
Германия отсече: Русия не може да диктува на НАТО

Това акцентира министърката на защитата Кристин Ламбрехт

Ан Линде изрази и безпокойствие поради ескалацията по границата на Русия с Украйна . През последните няколко дни тя е провела срещи с сътрудниците си от Англия и страните от Северна Европа и Прибалтика, с които е разискала обстановката.

" Ако нещо се случи във връзка със усилването на експанзията против Украйна, ще действаме единно и доста твърдо , ще предприемем разнообразни стопански наказания ", предизвести Линде.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР