Швеция протестира срещу Русия, след като два руски военни кораба

...
Швеция протестира срещу Русия, след като два руски военни кораба
Коментари Харесай

Швеция смъмри Русия заради два руски военни кораба в нейни води

Швеция стачкува против Русия, откакто два съветски военни кораба са навлезли в нейните териториални води без позволение. Това разгласи представителят на шведското военно министерство, откакто Швеция се контракти с две прилежащи страни за задълбочаване на военното съдействие, оповестява " Ройтерс ".

Говорителят посочи, че Швеция е привикала съветски дипломатически представители, с цел да стачкува против нарушаването на 14 септември от " два съветски корвета , които навлязоха в териториални води покрай Гьотеборг ".

Шведските военни също по този начин оповестиха, че датски боен транспортен съд е влезнал в териториалните води на Швеция без позволение на 16 септември.

През последните години напрежението в района на Балтийско море се увеличи, като засилената съветска военна интензивност принуди Швеция да забърза стратегия за превъоръжаване, в това число закупуване на ракети " Пейтриът " от Съединени американски щати.

Днес Швеция, Финландия и Норвегия подписаха съглашение за задълбочаване на военното съдействие .

" Това естествено е обвързвано със обстановката със сигурността, която се промени с течение на времето, " разяснява шведският министър на защитата Петер Хултквист пред шведската телевизия TV4.

" Виждаме увеличена съветска мощ в региона на Мурманск във връзка с морските и други запаси, можем да забележим основаването на база покрай границите на Финландия... виждаме увеличена мощ в целия Арктически район от съветска страна ", добави шведският боен министър.

По-рано през днешния ден съветски боен транспортен съд се сблъска с притежаван от Швейцария контейнерен транспортен съд покрай моста Оресунд, който свързва Дания и Швеция. Властите в Дания прецизираха, че съветският транспортен съд е имал позволение да се намира в датски води и са ги уведомили за наличието си.
 Руска фрегата се заби в контейнеровоз в датски води
Руска фрегата се заби в контейнеровоз в датски води

Все още не ясна повода за инцидента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР