Швеция предприе важни стъпки, за да отговори на исканията на

...
Швеция предприе важни стъпки, за да отговори на исканията на
Коментари Харесай

НАТО похвали Швеция за важните стъпки по исканията на Турция

Швеция предприе значими стъпки, с цел да отговори на настояванията на Турция за утвърждение на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО. Това обави генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на посещаване в скандинавската страна, оповестява " Ройтерс ".

" Приветствам това, че Швеция към този момент стартира да трансформира своето законодателство за битка с тероризма и ще подсигурява, че правната рамка за експорт на оръжие ще отразява бъдещия статут на страна членка на НАТО с нови задължения към съдружниците ", посочи той по време на конференция с шведският министър председател Магдалена Андершон.

Това са две значими стъпки за справяне с опасенията на Турция, уточни той.

Финландия и Швеция предишния месец в отговор на съветската инвазия в Украйна, само че, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи.
 Швеция ще търси градивен напредък в диалозите с Турция
Швеция ще търси градивен напредък в диалозите с Турция

Страната се надява да реализира прогрес пред срещата в Мадрид в края на юни

Възраженията изненадаха финландските, шведските и доста представители на НАТО и помрачиха вероятностите за бърз прогрес в кандидатурите за участие на двете страни преди срещата на върха на НАТО в Мадрид по-късно този месец.

Правителството на Швеция благодарение на народен представител, чиито претенции за поддръжка на кюрдите в Северна Сирия могат да усложнят опитите на Стокхолм за присъединение към НАТО, чиито членове би трябвало да одобрят единомислещо всяко ново присъединение.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя шведският министър председател Магдалена Андершон да освободи министъра на защитата Петер Холквист. Искането му бе провокирано от изявление на Холквист на тържество преди 10 години на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния към този момент арестуван водач Абдула Йоджалан.

Анкара също упрекна шведските управляващи за прекъсване на износа на оръжие за Турция през 2019 г ., когато страната стартира военна интервенция в Северна Сирия.
 Ердоган остава на позицията си за Финландия и Швеция
Ердоган остава на позицията си за Финландия и Швеция

Той съобщи, че ще " приказва с Русия и Украйна "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР