Швеция официално стана 32-ият член на НАТО. На церемония във

...
Швеция официално стана 32-ият член на НАТО! Блинкен обяви събитието за "стратегически провал на Путин"

Снимка: ANews

Коментари Харесай

Швеция официално стана 32-ият член на НАТО! Блинкен обяви събитието за „стратегически провал на Путин“

Швеция публично стана 32-ият член на НАТО. На гала във Вашингтон шведският министър-председател Улф Кристерсон връчи на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен документите за присъединение на Швеция към НАТО.

„ Добрите неща идват при тези, които чакат “, сподели Блинкен. „ С приемането на този документ за присъединение позволете ми първи да поздравявам Швеция като страна по Вашингтонския контракт и 32-ри член на Организацията на Северноатлантическия контракт “, сподели той. „ Това беше малко сложен път, само че мисля, че още от първия ден знаехме, че ще бъдем тук през днешния ден, и в този момент сме тук “, сподели той.

Няма „ по-ясен образец от днешния за стратегическия неуспех, в който се трансформира за Русия нахлуването на Путин в Украйна “, сподели той, визирайки съветския президент Владимир Путин.

„ Шведите осъзнаха нещо доста надълбоко: в случай че Путин е подготвен да се опита да изтрие един комшия от картата, то той може да не спре дотук “, изясни държавният секретар на Съединени американски щати.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг назова решението историческо.

Членството на скандинавската страна значи, че всички съдружници в НАТО, в това число и Съединени американски щати, се задължават да пазят страната, в случай че бъде нападната, както и противоположното. Стокхолм също така способства към пакта със значимата си военна промишленост, която към този момент доставя няколко страни от Алианса.

Швеция и Финландия желаеха да се причислят към НАТО през май 2022 година след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари същата година. Финландия стана член на Алианса през април 2023 година

 

Източник – ANews, CNN/Превод:SafeNews

Още вести четете в категория Коментари
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР