Швеция обяви днес, че заделя около 6 млрд. крони (661

...
Швеция обяви днес, че заделя около 6 млрд. крони (661
Коментари Харесай

Швеция и Унгария с мерки в помощ на домакинствата

Швеция разгласи през днешния ден, че заделя към 6 милиарда крони (661 млн. долара) за краткотрайна скица за подкрепяне на семействата в страната, наранени от повишението на сметките за ток тази зима, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Домакинствата, потребяващи над 2000 киловатчаса електрическа енергия месечно, ще могат да получат отплата от към 2000 крони (220 долара) на месец за интервала декември-февруари. Мярката може да обхване към 1,8 милиона семейства, уточни държавното управление.

Очаква се еднопартийното държавно управление на малцинството на социалдемократите да получи в Народното събрание нужната поддръжка за проекта.

Собствениците на домове в Швеция към този момент започнаха да ползват разнообразни тактики, с цел да намалят потреблението си като понижаване на отоплението, затваряне за прилагане на обособени стаи, прекосяване към на други източници на отопление като печки на дърва.

Цените на тока в Швеция скочиха, откакто студеното време докара до повишение на търсенето, а цените на газа в Европа не престават да порастват.

Според данни на регулатора на шведския енергиен пазар разноските за ток за междинен апартамент в южната половина на страната, където живее по-голямата част от популацията, са скочили с 266 % на годишна основа през декември. Разходите за междинна къща, отоплявана с електрическа енергия, са нарастнали още повече - с 361 % за същия интервал.

Съседна Норвегия разгласи предишния месец проект за подкрепяне на семейства, потребяващи до 5000 киловатчаса месечно, което ще коства на хазната към 2 милиарда крони (567 млн. долара).

Същевременно през днешния ден Унгария разгласи, че вкарва понижения на цените на шест съществени хранителни продукта като брашно и захар от 1 февруари. Мярката, следващата за битка с възходящата инфлация, бе показана от премиера Виктор Орбан, осведоми Ройтерс.

Орбан, който ще бъде изправен пред тежка борба за преизбирането си на 3 април, сподели, че цената на брашното, захарта, слънчогледовото олио, млякото, свинското и пилешкото месо би трябвало да се върне на равнищата от средата на октомври.

През ноември инфлацията в Унгария доближи 15-годишен най-много от 7,4 % годишно, тласкана нагоре най-много от повишаването на силата в Европа, напомня Франс прес. През есента държавното управление към този момент реши да наложи ценови предел за горивата, тъй че на бензиностанциите цените да не надвишават 480 форинта (1,35 евро) за литър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР