Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за членство

...
Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за членство
Коментари Харесай

Ердоган: Швеция да не очаква подкрепата на Турция за членство в НАТО

Швеция не би трябвало да чака поддръжката на Турция за участие в НАТО, откакто разреши Коранът да бъде изгорял по време на митинг в Стокхолм. Това разгласи турският президент Реджеп Ердоган.

Erdogan to Sweden: Don`t expect Turkish support for NATO bid after Stockholm protest

Свещената книга беше подпалена от крайнодесен политик по време на антинатовски митинг в шведската столица, макар многократните апели на Анкара към управляващите в Стокхолм да забранят проявата. Това отприщи вълна от демонстрации в Турция. На един от митингите беше изгорял шведският байрак. 

Швеция и Финландия подадоха молба за участие в НАТО след началото на съветската инвазия в Украйна. Но с цел да се случи това, те би трябвало да получат единодушието на всички 30 страни членки. Турция неведнъж сложи изискванията си - няма да даде зелена светлина на Стокхолм, в случай че шведите не екстрадират кюрдски бойци, които Анкара счита за терористи, както и участници в опита за прелом преди 7 години.

„ Напълно ясно е, че тези, които позволиха сходно осквернение пред нашето посолство в Стокхолм, не могат да чакат нашата поддръжка за участие в НАТО. Шведските управляващи няма какво да ни приказват за права и свободи. Ако в действителност уважаваш правата и свободите на другите, преди всичко би трябвало да уважаваш Република Турция и мюсюлманската вяра. Ако не показваш почитание към тях, скърбя, само че няма да получиш поддръжка от нас във връзка с НАТО ”, разгласи турският държавен глава.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР