Швеция и Финландия може да се присъединят към НАТО още

...
Швеция и Финландия може да се присъединят към НАТО още
Коментари Харесай

„Таймс”: Вероятно членство на Швеция и Финландия в НАТО още през лятото

Швеция и Финландия може да се причислят към НАТО още през лятото. Това заяви вестник „ The Times ”, базирайки се на свои източници.

Очаква се Финландия да подаде молба за присъединение към Северноатлантическия алианс през юни, следвана от Швеция, отбелязва вестникът.

Шведските и финландските управляващи работят дружно за реализиране на консенсус в страните си по въпроса за участието в НАТО, само че всяка страна ще вземе окончателното решение сама.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че възможното присъединение на Швеция и Финландия към НАТО е било една от най-обсъжданите тематики по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 6 и 7 април.

Финландия може да вземе решение за кандидатстване за участие в НАТО през май, заяви вестник Iltalehti на 7 април. На 14 април, показва вестникът, финландският кабинет ще разгласява допълнение към отчета си за външната политика и сигурността. Финландските парламентарни комисии ще стартират да го разискват след великденската почивка. Вестникът акцентира, че в текста на допълнението няма да бъде категорично декларирана позицията на финландското държавно управление по отношение на участието в НАТО.

Източниците на вестника допускат, че министерският съвет ще вземе решение за НАТО през първите две седмици на май. След това информацията ще бъде предадена на НАТО в Брюксел.

Финландският външен министър Пека Хаависто съобщи пред кореспонденти на 7 април, че в случай че Финландия кандидатства, процесът на приемане в НАТО може да отнеме от няколко месеца до една година.

Управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия в този момент разисква вътрешно опцията за участие на страната в НАТО. Министър-председателят Магдалена Андершон съобщи, че към този момент не изключва опцията страната ѝ да преразгледа политиката си на необвързване и да се причисли към алианса. Преди това тя нееднократно е заявявала, че свободата от военни съюзи служи добре на Швеция, само че в този момент сподели, че " когато се прекроява картата на политиката за сигурност, би трябвало да създадем нов разбор и да вземаме решения въз основа на това ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР