Швеция е предприела конкретни действия, за да отговори на опасенията

...
Швеция е предприела конкретни действия, за да отговори на опасенията
Коментари Харесай

Швеция с конкретни стъпки към Анкара за НАТО

Швеция е подхванала " съответни дейности ", с цел да отговори на опасенията на Турция по отношение на нейната кандидатура за участие в НАТО, оповестиха от Стокхолм. Това е станало посредством публично писмо до Анкара, заяви Ройтерс. Междувременно президентът на Турция Ердоган разгласи, че ще се срещне с шведския министър председател Улф Кристерсон, с цел да обсъдят кандидатурата на скандинавската страна за участие в НАТО.

" Конкретните дейности " на Швеция включват усилване на напъните за битка с тероризма против кюрдските екстремисти, се подчертава в писмото.

В документа от две страници има 14 примерни стъпки, подхванати от Швеция, с цел да покаже, че е „ изцяло ангажирана с използването “ на меморандума, който подписа с Турция и Финландия през юни.

Швеция и Финландия насочиха своите кандидатури за присъединение към НАТО през май в отговор на съветската инвазия в Украйна, само че се натъкнаха на възражения от страна на Турция, която упреква двете скандинавски страни, че укриват, съгласно нея, бойци от неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други групи.

Стокхолм и Хелзинки отхвърлят ​​да укриват терористи, само че дадоха обещание да си сътрудничат с Анкара, с цел да отговорят напълно на опасенията си за сигурността и да отстранен оръжейното ембарго. Въпреки това президентът на Турция Ердоган сподели неотдавна, че нейните претенции към момента не са изпълнени.

Шведската полиция за сигурност и битка с тероризма, Sapo, " ускори работата си против ПКК " и направи " посещаване на високо равнище " в Турция през септември за срещи с турската разследваща организация MIT, се споделя в писмото.

Шведски чиновници са доставили писмото, което не е било обявено по-рано, на офиса на Ердоган и на външното министерство през уикенда, сподели източник, осведомен със обстановката, поискал анонимност.

Според писмото шведските управляващи са направили " нови разбори на ролята на ПКК в заканите за националната сигурност на Швеция и в проведената престъпност и това евентуално ще докара до съответни резултати ".

ПКК, която подвигна оръжие против турската страна през 1984 година е оповестена за терористична група от Турция, Европейския съюз и Съединените щати. Като част от договарянията по меморандума от юни, Турция изиска изгонването на 73 души от Швеция и дузина други от Финландия, където е загрижена за други групи.

В писмото се споделя, че Стокхолм до момента е екстрадирал един турски жител на 31 август по искане на Анкара, след решение от 11 август, и че общо четири изгонвания са осъществени в Турция от 2019 година

Парламентите на всичките 30 държави-членки на Северноатлантическия пакт (НАТО) би трябвало да одобрят кандидатурите на Швеция и Финландия, което ще означи историческо разширение на алианса, до момента в който войната в Украйна продължава.

В знак, че договарянията напредват, министърът на външните работи на Швеция съобщи на 21 октомври, че чака последните две страни, които се въздържаха, Турция и Унгария, скоро да гласоподават за кандидатурите за участие в НАТО.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР