Швеция е най-доброто място в света човек да остарее, а

...
Швеция е най-доброто място в света човек да остарее, а
Коментари Харесай

Най-добре се остарява в Швеция

Швеция е най-хубавото място в света човек да остарее, а най-калпавото е Афганистан, сочат резултатите от изследване на Организация на обединените нации, осъществено в 91 страни по света, съобщи Би Би Си, представена от БГНЕС.

Авторите на The Global AgeWatch Index са отчели качеството на живот в съвсем целия свят като са пренебрегнали Черния континент. Те вършат заключението, че в доста страни по света не е налице съответна и нужна поддръжка за застаряващото им население.

И по този начин по право със златен орден е Швеция, " среброто " се пада на Норвегия, а почетният " бронз " - на Германия. България е на не напълно забележителното 47 място. Преди нас са Албания /39/, Перу /43/, Филипините /44/, Латвия /45/, Боливия /46/. Едва ли самочувствието ни, както и действителното състояние у нас ще се подобрят от обстоятелството, че компактно по петите ни следва Румъния /48/, а пък южната ни съседка Гърция, в която българите всеобщо почиват, е чак 58-ма.

През 2050 година възрастните хора ще са повече от децата под 15 година за първи път в историята на човечеството, като преобладаващата част от застаряващото население ще се пада на разрастващите се страни. Авторите на The Global AgeWatch Index употребяват 13 разнообразни индикатора – измежду които приходи и претовареност, здравни услуги, обучение и положение на околната среда. И означават, че страните по света се изправят пред едно наближаващо предизвикателство от бързо застаряващо население.

В първите 20 страни с най-хубави условия разбираемо влизат страни от Западна Европа и Северна Америка дружно с Австралия, Япония и Чили.

Някои от бързо разрастващите се огромни страни изостават съществено: Турция /70/, Индия /73/ и Русия /78/, до момента в който Бразилия /31/ и Китай /35/ са много по-напред.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР