Шведското правителство планира да подаде молба за присъединяване към НАТО

...
Шведското правителство планира да подаде молба за присъединяване към НАТО
Коментари Харесай

Швеция ще подаде молба за членство в НАТО следващата седмица

Шведското държавно управление възнамерява да подаде молба за присъединение към НАТО идната седмица, следвайки образеца на прилежаща Финландия в пренаписване на политиката си за сигурност след Втората международна война, подбудено от съветската инвазия в Украйна, написа в. " Експресен ", представен от Ройтерс.

Парламентът на Швеция ще разиска ситуацията със сигурността и премиерката Магдалена Андершон ще свика в понеделник особено съвещание на кабинета, на което ще бъде взето формалното решение за подаване на молбата, написа " Експресен ", базирайки се на неназовани източници.

Заявлението ще бъде изпратено директно по-късно, като в това няма нищо ненадейно, настояват източниците на вестника.

След нахлуването на Русия в Украйна, което Москва назовава " специфична военна интервенция ", се чака Швеция и Финландия да потърсят по-голяма  сигурност посредством присъединение към НАТО и да се откажат от траялата десетилетия политика на неприсъединяване към военни съюзи.

В. " Експресен " осведоми още, базирайки се на свои източници, че плануваният да се организира на следващия ден общопартиен обзор на шведската политика за сигурност, ще стигне до извода, че участието в НАТО би подействало като възпиращ фактор, в случай че Русия изиска да нахлуе в Швеция.

Управляващите социалдемократи към момента разискват дали да трансформират политиката си и да поддържат кандидатурата. Партията би трябвало да вземе решение в неделя.

По-рано през днешния ден п резидентът на Финландия Саули Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин обявиха, че страната им би трябвало да подаде молба за присъединение към НАТО " без закъснение " , с което се усилва натискът върху Швеция да последва образеца им, отбелязва организацията.

Финландия е най-близкият боен съдружник на Швеция и единствената друга страна на Скандинавския полуостров, която не е член на НАТО.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР