Шведско проучване, проведено сред 5000 души, подкрепя теорията, че съществува

...
Шведско проучване, проведено сред 5000 души, подкрепя теорията, че съществува
Коментари Харесай

Шведски учени: Има връзка между ръста и риска от рак

Шведско изследване, извършено измежду 5000 души, поддържа теорията, че съществува връзка сред растежа и риска от развиване на рак, оповестява английската телевизия BBC.

Изследването сочи, че по-високите хора са по-предразположени към рак на гърдата и кожата, както и на други онкологични болести.

Резултатите гласят, че за всеки 10 сантиметра от височината в зряла физическа възраст рискът от развитите на рак се усилва с 18% при дамите и 11% при мъжете.

В прелиминарен отчет на проучването, показан на конференцията European Society of Paediatric Endocrinology, учените от Karolinska Institute в Стокхолм разказват по какъв начин са следили положението на огромна група възрастни шведи в продължение на над 50 години.

Те откриват, че по-високите дами са с 20% по-предразположени към рак на гърдата, а рискът от рак на кожата е с 30% по-голям при високите представители и на двата пола.

Резултатите са доста сходни до тези от други изследвания.

Д-р Емели Бени, началник на проучването, споделя, че то може да помогне за идентифицирането рисковите фактори, а оттова и за откриването на лекуване.

„ Причините за рака обаче са доста, по тази причина е мъчно да предвидим какво влияние биха оказали откритията ни върху изчисляването на риска на самостоятелно равнище “, изяснява тя.

Въпреки че растежът явно не е причина за онкологични болести, някои учени считат, че той е маркер за други фактори, свързани с растежа в детска възраст.

Авторите на изследването споделят, че поради растежа високите хора имат повече кафези в телата си, заради което шансът една от тях да се трансформира в ракова е по-голям, както и че приемът на повече храна също покачва риска от развиване на рак.

Научният екип обаче признава, че трудът им не взема поради доста рискови фактори, заради което по-високите от нас не трябва да се тревожат изключително.

Професор Дороти Бенет завежда центъра за молекулярни и клетъчни науки към лондонския университет „ Свети Джордж “. Според нея е „ доста правдоподобно “ самостоятелният риск от рак да е обвързван с броя на клетките в тялото.

„ Ракът се появява при разновидности на една напълно елементарна клетка. По-големите на растеж хора имат повече, а не по-големи кафези “, споделя тя.

„ Така предразположеността към рак на кожата да вземем за пример е правопропорционална на площта на кожата, която пък е обвързвана с растежа “, добавя професор Бенет.

Сара Уилямс, здравен информативен управител в Cancer Research UK, подлага на критика изследването, защото създателите му не са взели поради фактори като пушене и профилактични прегледи при експерт.

„ Независимо от растежа, има доста неща, които бихте могли да извършите, с цел да понижите риска от рак – да не пушите, да намалите алкохола, да се храните здравословно, да сте физически дейни и със здравословно тегло “, споделя тя.

Предишни изследвания също са показвали връзката сред растежа и риска от развиване на рак, само че за какво такава въобще съществува остава тайнственост.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР