Шведският стартъп Klarna е привлякъл 1 млрд. долара в нов

...
Шведският стартъп Klarna е привлякъл 1 млрд. долара в нов
Коментари Харесай

Шведски стартъп вече струва повече от Deutsche Bank

Шведският стартъп Klarna е привлякъл 1 милиарда $ в нов рунд за набиране на финансиране, предадоха интернационалните организации. По този метод компанията, чиято съществена функционалност е да разрешава на потребителите да купуват артикули на погашение без оскъпяване, към този момент има оценка от 31 милиарда $.

Това е близо три пъти повече спрямо миналата оценка на шведското сдружение. Припомняме, че в средата на септември предходната година Klarna притегли от вложители кеш, възлизащ на 650 млн. $, като по този метод нейната оценка доближи 10,6 милиарда $ и тя задмина по размери други съществени европейски стартръп компании като Revolut и Checkout.

Нещо повече новата оценка към този момент слага Klarna в групата на утвърдени финансови институции, като Barclays, Credit Suisse и даже е по-голяма от пазарната капитализация на редовно значима банка, като немската Deutsche Bank, която се прави оценка на 21 милиарда $.

Klarna заяви, че в последния рунд финансиране са взели участие както остарели, по този начин и нови вложители. Те евентуално са били заинтригувани да усилят каузи си в компанията заради информациите, че Klarna възнамерява да направи първично обществено предложение по-късно тази година.

Шведската компания също по този начин разгласи, че 1% от събраните средства – т.е. 10 млн. $ – ще бъдат ориентирани към нова публично значима самодейност, която ще бъде оповестена на 22 април – Световния ден на Земята.

Моделът на компанията е да предлага платформа за консолидиране в онлайн магазини, посредством която потребителите могат платят стока на погасителни вноски, само че без да дължат рента. Печалбата за компанията идва от такса, платима от продавачите, които употребяват платформата, с цел да доближат до повече клиенти или от наказателни лихви, при положение на веселба на заплащанията от страна на потребителите. Компанията има банков лиценз и е контролирана от централната банка на Швеция.

Klarna оперира в 17 страни и си партнира с 250 000 онлайн продавачи, като Ikea,H&M, Expedia Group, Samsung, Nike, AliExpress.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР