Шведският премиер Магдалена Андершон отхвърли призивите на опозицията да се

...
Шведският премиер Магдалена Андершон отхвърли призивите на опозицията да се
Коментари Харесай

Швеция отхвърли евентуално присъединяване към НАТО

Шведският министър председател Магдалена Андершон отхвърли апелите на опозицията да се обмисли опцията за присъединение към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, заявявайки, че това може да дестабилизира сигурността в Европа.

Швеция не е била във война от 1814 година и е построила външната си политика върху безучастие във военни съюзи, само че през последните години построи все по-тесни връзки с Алианса, написа „ Ройтерс “.

„ Специалната военна интервенция “ на Русия възобнови апелите към Швеция да се причисли към НАТО дружно с Финландия.

„ Ако Швеция избере да изпрати молба за присъединение към НАТО в актуалната обстановка, това в допълнение ще дестабилизира този регион на Европа и ще усили напрежението “, разгласи Андершон пред кореспонденти.

Русия даде да се разбере, че не желае нито Финландия, нито Швеция да стават част от НАТО и в края на предишния месец предизвести, че участието им може да има „ съществени военно-политически последствия “. Андершон приказва след среща с водачите на опозиционните партии, на която бе разисквана влошаващата се обстановка със сигурността.

Проучване на Demoskop в петък, поръчано от шведския вестник Aftonbladet, сподели, че 51% от шведите поддържат участие в НАТО по отношение на 42% през януари. Хората срещу присъединението са намалели до 27% от 37%, регистрирани по-рано.

Лидерът на Умерената партия, Улф Кристерсон, прикани държавното управление да стартира необятни вътрешнополитически полемики за участие в Алианса – спор, който Финландия към този момент започва.

Швеция и Финландия имат тесни военни връзки и ходът на едната да влезе в НАТО ще окаже спомагателен напън върху другата да кандидатства. „ Спешно е “, счита Кристерсон пред осведомителната организация ТТ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР