Шведският парламент избра днес Магдалена Андершон за първата жена премиер

...
Шведският парламент избра днес Магдалена Андершон за първата жена премиер
Коментари Харесай

Един глас даде властта в Швеция на Магдалена Андершон - първата жена-премиер на страната

Шведският парламент избра през днешния ден Магдалена Андершон за първата жена министър председател в историята на страната.
Още по темата
Досега тя беше финансов министър, а неотдавна стана водач на Шведската социалдемократическа партия (ШСДП).

Андершон беше определена да размени Стефан Льовен като водач на партията и министър председател - длъжности, от които той се отдръпна по-рано тази година.

Събитието е вододелно за Швеция, която от десетилетия е считана за една от най-прогресивните страни в Европа що се отнася до междуполовите връзки, само че към момента не беше имала жена за министър-председател, отбелязва Асошиейтед прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Сто години, откакто дамите получиха правото да гласоподават 54-годишният водач на социалдемократите получи овациите в Риксдага.

Швеция е единствената скандинавска страна, която в никакъв случай до момента не е избирала жена за народен водач.

Правителството на Льовен се самоопределяше като феминистко и поставяше равноправието сред мъжете и дамите в основата на вътрешнополитическата и интернационалната си активност.

В тирада пред Народното събрание самостоятелният народен представител Амине Какабаве, която поддържа Андершон, посочи, че тази година Швеция отбелязва 100 години от решението да вкара всеобщи и равни изборни права.

" Ако на дамите се разрешава единствено да гласоподават, само че в никакъв случай те самите да не бъдат избирани на най-високия пост, демокрацията не е цялостна ", сподели Какабаве която по генезис е иранска кюрдка. Тя добави, че в избирането на Магдалена Андершон за министър председател " има нещо символно. "

 Много депутати приветстваха новия министър председател (вдясно) в Риксдага
Много депутати приветстваха новия министър председател (вдясно) в Риксдага
Снимка: AP/БТА

За кандидатурата на Андершон гласоподаваха 117 от депутатите в Риксдага - 349-членния еднокамарен парламент. 174 бяха срещу, 57 се въздържаха, давайки й победа с един глас. Един депутат отсъстваше от залата.

В Швеция по конституция министър-председателите може да бъдат назначавани и да ръководят, стига срещу тях да не е безусловно болшинство от минимум 175 депутати.

Бивша шампионка по плуване при юношите от университетския град Упсала, Магдалена Андершон стартира политическата си кариера през 1996 година като политически консултант на тогавашния министър председател Горан Першон. Последните седем години Андершон заемаше поста на финансов министър.

Разположението на силите преди вота

Андерсшон сподели пред публичната телевизия SVT във вторник, че поддръжката за нея ще " укрепи финансовото състояние на най-бедните пенсионери ". В подмяна водачът на лявата партия Нуши Дадгостар сподели пред Шведското радио: " Няма да блокираме Андершон ".

Андершон към този момент беше подкрепена от съдружния сътрудник на социалдемократите - Зелените. Центристката партия съобщи малко преди гласуването, че ще се въздържи, вместо да й се опълчи. Ани Луф, водачът на Центристката партия, сподели, представена от DW: " Няма да дадем държавна власт на шведските демократи ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР