Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази съжаление, че

...
Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази съжаление, че
Коментари Харесай

В ЕС няма единство за израелско-палестинския конфликт, съжали шведският външен министър

Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази страдание, че Европейският съюз няма единна позиция за израелско-палестинския спор, съобщи ТАСС.

В същото време, в изявление за шведското радио, тя изрази вяра, че ще се откри някакво решение при създалата се обстановка.

Европейски Съюз има от 2009 година обща платформа, " предполагаща решение на израелско-палестинския спор на основата на концепцията за две страни ", напомни Валстрьом и акцентира, че " не вижда каквато и да било опция ".

" Всички схващат, че преместването (на посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим) е огромна и отрицателна стъпка. То трансформира целия баланс и опонира на резолюции на Организация на обединените нации ", предизвести шведският външен министър.

Вчера се състоя церемонията по преместването на посолството на Съединените щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Същия ден минимум 58 палестинци бяха убити в линията Газа от израелската войска при митинги против този ход на президента Доналд Тръмп, който бе признат извънредно отрицателно в доста страни по света.

Три страни от Европейски Съюз - Чехия, Унгария и Румъния - обаче не желаят да осъдят преместването на посолството. В събота представителят на чешкия президент Милош Земан заяви, представен от " Франс прес ", че трите страни са блокирали приемането от Европейски Съюз на декларация, критикуваща този ход на Тръмп.

Статутът на Ерусалим е един от основните проблеми пред решаването на израелско-палестинския спор, отбелязва ТАСС. Израел завладя източната част на града по време на Шестдневната война от 1967 година - анексия, която не е приета от интернационалната общественост. Израел упорства, че Ерусалим е " безконечна и неделима " негова столица. Палестинците обаче желаят източната част на града за столица на бъдещата си страна. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР