Шведският министър на отбраната Петер Хултквист заяви днес, че отбранителният

...
Шведският министър на отбраната Петер Хултквист заяви днес, че отбранителният
Коментари Харесай

Шведският министър на отбраната: Членството в НАТО би подсилило отбраната на северните страни


Шведският министър на защитата Петер Хултквист съобщи през днешния ден, че отбранителният капацитет на северния район би се засилил, в случай че Швеция и Финландия се причислят към НАТО, което би разрешило взаимно обмисляне в областта на защитата в границите на алианса, съобщи Ройтерс.

" Ако Швеция и Финландия се причислят към НАТО, това ще ни даде опция да използваме мощните качества и преимущества един на различен и изцяло да се допълваме между тях, а също да правим оперативно обмисляне. В подобен случай резултатът ще е, че ние ще станем по-силни дружно. Това е нещо, което може да се случи, в случай че изберем да се присъединим към НАТО ", сподели Хултквист по Шведското радио.

Швеция има отбранителни съглашения със съседите си в северния район. Управляващите в страната социалдемократи ще решат на 15 май дали да се откажат от датиращата от десетилетия опозиция на партията против участие в НАТО.

Подобен ход съвсем сигурно ще докара до отправяне на искане от Стокхолм за присъединение към алианса.

Нахлуването на Русия в Украйна провокира преосмисляне на политиката по сигурността в Швеция и Финландия.

Тази седмица се чака финландският президент Саули Нинистьо да разгласи своята поддръжка за кандидатстване за участие в НАТО.

Хултквист, който от дълго време се отнася скептично към участие на Швеция в алианса, отхвърли да съобщи в изявлението каква е сегашната му позиция. 

Дания, Норвегия и Исландия членуват в НАТО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР