Шведският крал Карл XVI Густав ще награди членовете на ABBA

...
Шведският крал Карл XVI Густав ще награди членовете на ABBA
Коментари Харесай

Награждават ABBA с рицарски орден, който не е връчван от 50 години насам

Шведският крал Карл XVI Густав ще награди членовете на ABBA с Рицарския Орден на Васа за специфичния им принос към интернационалния музикален живот. Това стана ясно от изказване на кралския замък.

Музикантите Бени Андерсон, Ани-Фрида Рейс (Лингстад), Бьорн Улвеус и Агнета Фелтског бяха номинирани за тази почит, а по-късно бе разкрито за обществеността, че държавното управление и кралят поддържат премията.

Орденът на Васа (Vasa) е един от четирите рицарски ордена в Швеция. Освен него в страната има и ордени на Меча, Полярната звезда и Серафимите. Присъжда се на хора, които са съумели в развиването на селското стопанство и минното дело, занаятите и изкуствата, софтуерното развиване, търговията, образованието и филантропичните науки.

Сред първите, получили ордена, са художникът Густав Лундберг и химикът Йохан Готшалк Валериус.

Групата ще получи златен кръст, затрупан с бял гланц, върху който е изобразена златна ваза. Артистите ще получат званието Командир първи клас - вторият по старшинство измежду петте.

Представянето на кръста ще се състои на 31 май в Стокхолмския замък. Това е първата гала, на която Орденът на Васа се връчва в Швеция от 1974 година

През 1974 година шведските управляващи вземат решение, че награждаването с кралски ордени би трябвало да се прави единствено измежду членове на Кралския дом на Швеция, както и чужденци - за специфични заслуги към Швеция. Решено е да не се награждават жителите на страната с ордени, с цел да се подсигурява " равенството на всички шведски жители “. Затова от 1975 година Орденът на Васа не е присъждан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР