Шведският карикатурист Ларс Вилкс, който през 2007 г. нарисува главата

...
Шведският карикатурист Ларс Вилкс, който през 2007 г. нарисува главата
Коментари Харесай

Шведският карикатурист, нарисувал пророка Мохамед като куче, загина в катастрофа

Шведският карикатурист Ларс Вилкс, който през 2007 година нарисува главата на пророка Мохамед върху тяло на куче, е умрял при злополука, предадоха международните организации.

По време на случая Вилкс е пътувал в граждански полицейски автомобил, който се е сблъскал с камион покрай град Маркарид в Южна Швеция. Двама полицейски чиновници също са умряли, а водачът на камиона е ранен.

Причината за случая се проверява от прокуратурата, написа Би Би Си.



75-годишният художник е живеел под полицейска протекция поради смъртни закани. Причината е подигравка, обиждаща доста мюсюлмани, които считат образното показване на пророка за осквернение.

Вилкс попада на първите страници на вестниците по света, откакто негова подигравка от 2007 година провокира отвращение, което кара тогавашния министър-председател Фредрик Райнфелд да се срещне с посланиците на 22 мюсюлмански страни в опит да успокои обстановката.



Безбройни закани за ликвидиране

Малко по-късно терористичната формация „ ал-Кайда “ предлага премия от 100 000 $ за убийството му.

През 2010 година шведските вестници препечатват карикатурата, откакто двама мюсюлмани са задържани и след това упрекнати в Ирландия по отношение на хипотетичен скрит план за убийството на карикатуриста, написа „ Гардиън “.

През 2013 година американка, която назовава себе си Джихад Джейн, е наказана на 10 година затвор за скрит план за убийството му.



Две години по-късно карикатуристът участва на спор за свободата на словото, който става цел на нахлуване с огнестрелно оръжие в Копенхаген. При нападението е погубен кино режисьор.

Вилкс не един път е казвал, че карикатурите му не са имали за цел да предизвикат мюсюлманите, а да провокират политическата уместност в света на изкуството. „ Не съм расист и маниак, нямам политически позиции. Аз съм създател, който се пробва да откри до каква степен се простират опциите ми, който желае да открие какво може и не може да се прави, който желае да повдигне спор по този въпрос”, акцентира той в изявление за " Франс прес " през 2010 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР