Шведски университет стартира петгодишен проект, които има за цел да

...
Шведски университет стартира петгодишен проект, които има за цел да
Коментари Харесай

Учени ще дешифрират езика на котките

Шведски университет започва петгодишен план, които има за цел да научи какво споделят котките на притежателите си, написа организация Фокус. Експерти от Университета в Лунд се надяват да са дешифрирали котешкия език и да са в положение да превеждат мяуканията през 2021 година.

В дивата природа котките преставят да мяукат, когато доближат зрялост и към този момент няма потребност да притеглят вниманието на майките си. След одомашняването им преди към 10000 години обаче, котките домашни любимци обаче са се научили да споделят с хората, употребявайки звукови и образни сигнали.

За да разбере какво значат другите звуци, екипът ще записва 50 котки на разнообразни места. Учените желаят да открият по какъв начин настроението и положението на животните се отразява на мяукането им. Изследователите ще се опитат да разпознават разлики във фонетичните модели според от това дали котките са удовлетворени, отзивчиви, щастливи, гладни, раздразнени или даже ядосани.

“Изглежда, че котките умишлено трансформират интонацията и мелодията, евентуално с цел да предадат несъмнено обръщение, с цел да усилят настоятелността или с цел да предадат страст, ” споделя ръководителят на изследването Сузане Шьотц.

Екипът от Лунд би желал освен да превежда какво споделят котките, само че и да помогне на стопаните им да споделят по-ефективно с домашните си любимци. Изследователите ще следят и по какъв начин хората приказват на любимците си, с цел да схванат по какъв начин котките възприемат човешката тирада.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР