Шведски учени от Каролинския институт и от клиниката Дадерюд установиха,

...
Шведски учени от Каролинския институт и от клиниката Дадерюд установиха,
Коментари Харесай

Учени установиха колко дълго продължава имунитетът срещу COVID-19 след преболедуване

Шведски учени от Каролинския институт и от клиниката Дадерюд откриха, че имунитетът против новия ковид, построен след преболедуване, поражда извънредно ниска възможност от наново заразяване (включително на околните). Той трае минимум 9 месеца след заболяването, предава шведската организация TT.

Специалистите доближават до тези изводи, откакто организират изследване с 370 участници на първа линия – т.е. в непосредствен контакт с инфекцията. Оказва се, че след изкарване на болестта при 96 % от тях съществуването на антитела се е запазило през идващите 9 месеца. Впоследствие 2/3 от хората построяват и клетъчен имунитет. Същевременно рецидив на вируса измежду 340 души с антитела е бил следен при по-малко от 1 % от тях.

Според доктор Шарлот Толин, една от авторките на проучването, антителата и клетъчният имунитет се явяват индиректен индикатор за имунитета, до момента в който извършените по едно и също време PCR-тестове са директният индикатор. Тя добавя, че при наново заболяване появилият се имунитет може да приглуши симптоматиката, или тя изобщо да не се прояви.

В подобен случай човек може да бъде притежател на инфекцията, което е най-коварният вид. Считащ се за здрав, подобен човек може да съобщи инфекцията инфекцията на близките. Оказва се обаче, че нещата не стоят по този метод. Основният извод от проучването е, че рискът от наново заразяване е нищожен, а изкаралите го не могат да придвижват болестта върху близките.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР