Шведски учени изследваха как работата на смени, смяната на часови

...
Шведски учени изследваха как работата на смени, смяната на часови
Коментари Харесай

Лошият сън води до затлъстяване

Шведски учени изследваха по какъв начин работата на смени, промяната на часови пояси и умората се отразяват на здравето. Според тях даже една нощ недоспиване отключва гени в мастната тъкан, които усилват риска от напълняване. Те са свързани и с диабет вид 2, заяви в. " Индипендънт ".

Открити са доказателства, че спирането на цикъла на съня може директно да се отрази върху метаболитните процеси и да провокира трайни опасности за здравето.

" Открихме доказателства, че това може да е обвързвано с промени в биологичния часовник, който контролира 24-часовия темп, определящ по какъв начин тези основни тъкани употребяват метаболитното гориво и реагират на тласъци ", изясни ръководителят на екипа доктор Джонатан Седернес от университета в Упсала.Досега беше открита връзка сред загубата на мускулна маса, диабет и напълняване при работещите на смени.

Учените са работили с 15 здрави доброволци, като са изследвали индикаторите им след естествен сън и след нощ, в която е трябвало да будуват, сходно на нощна промяна. /Агенция Кросс
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР