Шведски официални лица заявиха, че са решили да прекратят разследването

...
Шведски официални лица заявиха, че са решили да прекратят разследването
Коментари Харесай

Защо Швеция прекратява разследването на експлозиите по тръбопроводите на „Северен поток“?

Шведски публични лица обявиха, че са решили да прекратят следствието на детонациите през септември 2022 година на подводните газопроводи „ Северен поток “ , построени за транспорт на съветски природен газ до Германия, като обявиха, че нямат пълномощия, предава „ Асошиейтед прес “. Разследването на Швеция беше единствено едно от трите следствия на детонациите. Дания и Германия също изследват гърмежите .

Нападението, което се случи в миг, когато Европа се опитваше да се откъсне от съветските енергийни източници след пълномащабното навлизане на Кремъл в Украйна , способства за напрежението , което последва началото на войната . Източникът на саботажа е огромна интернационална мистерия.

Прокурор Матс Люнгквист от шведската прокуратура сподели в свое изказване, че осъщественото следствие „ е систематично и задълбочено “ . Той бе безапелационен:

„ На фона на обстановката, в която се намираме в този момент, можем да заявим, че шведската пълномощия не се ползва. “

Прокуратурата съобщи, че главната цел на нейното следствие е била „ да откри дали шведски жители са взели участие в действието и дали шведска територия е била употребена за осъществяване на действието, като по този метод е имало риск да бъдат повредени шведските ползи или сигурността на Швеция “ . Тъй като Швеция и шведските ползи не са били обект на посягане, „ затова липсва шведска пълномощия “ , съобщи тя.

Подводните детонации раздраха газопровода „ Северен поток 1 “, който беше главният маршрут за доставка на природен газ от Русия за Германия , до момента в който Русия не приключи доставките в края на август същата година. Взривовете повредиха и газопровода „ Северен поток 2 “, който по този начин и не влезе в употреба , защото Германия спря процеса на узаконяване малко преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 година

Кенет Оленшлегер Бул от Датския кралски лицей по защита съобщи, че изненадващото решение на Швеция да приключи следствието на детонациите, макар че те частично са станали в шведската икономическа зона, „ демонстрира, че може да е имало някакво политическо присъединяване “ .

„ Възможно е да е имало основателна причина да не се стигне до умозаключение “ , посочи Оленшлегер Бул.

„ Швеция е в деликатна позиция, защото желае да се причисли към НАТО и може би не желае да разклаща лодката още повече. “

Оленшлегер Бул  допълва:

„ Също по този начин може да не се желае да се вършат обществени изводи, с цел да може врагът да знае от кое място и по какъв начин е получил тази информация. “

Детонациите са станали на към 80 метра под водата на океанското дъно в Балтийско море в икономическите зони на Швеция и Дания , а сеизмичните измервания демонстрират, че детонациите са станали малко преди да бъдат открити течовете. Люнгквист съобщи, че немското следствие продължава, „ и заради тайната, която доминира в интернационалното правно съдействие, не мога да разясня повече за осъщественото съдействие “ . Люнгквист добави:

„ Също по този начин няма да мога да разясня нищо повече по отношение на заключенията на шведското следствие или да разясня каквито и да било обвинени лица в шведското следствие. “

„ Имахме задълбочено съдействие с следствието, провеждано от немските управляващи. В рамките на това правно съдействие успяхме да предадем материали, които могат да бъдат употребявани като доказателства в немското следствие “ , акцентира той.

В отговор по електронната поща на въпроси за въздействието на шведското решение и за положението на личното им следствие немските федерални прокурори обявиха единствено, че техните следствия не престават . Те обявиха, че към този момент не дават спомагателна информация.

Полицията в Копенхаген , която води датското следствие, съобщи, че нейното следствие към момента не е дефинитивно завършило, само че от там чакат в къс период да е допустимо да се направи публично изказване.

Освен геополитическото си влияние, течовете по газопровода „ Северен поток “ бяха голямо екологично злополучие , като бяха наранени локалните диви животни и големи количества метан бяха изхвърлени в Балтийско море, което съгласно анализатори може да бъде най-голямото изпускане на метан, дължащо се на човешка активност.

Повече от 16 месеца след саботажа към момента няма признато пояснение. Поредица от непотвърдени известия, в които се упрекват Русия, Съединените щати и Украйна, запълват осведомителния вакуум, до момента в който следствията на гърмежите не престават.

Тръбопроводите дълго време бяха обект на рецензии от страна на Съединените щати и някои от техните съдружници, които предупреждаваха, че те съставляват риск за енергийната сигурност на Европа , защото усилват зависимостта от съветския газ.

Руският президент Владимир Путин и съветски публични лица упрекнаха Съединени американски щати, че са организирали детонациите, които те дефинираха като терористична офанзива . Съединени американски щати отхвърлят да са забъркани.

През март 2023 година немски медии оповестиха, че проукраинска група е взела участие в саботажа, като е употребила кораб и е тръгнала от немското пристанище Рощок. Украйна отхвърли догатките, че може да е поръчала нападението, а немски публични лица показаха нерешителност във връзка с обвиняването .

Германското и датското следствие към момента не са хвърлили светлина върху случая и въпреки че шведските прокурори обявиха, че най-вероятният причинител е държавен артист, те предизвестиха, че самоличността на причинителя към момента е неразбираема и намекнаха, че евентуално ще остане такава.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР