Шведски демократи на Джими Окесон имат корени в неонацисткото движение

...
Шведски демократи на Джими Окесон имат корени в неонацисткото движение
Коментари Харесай

Шведските избори дадоха пореден тласък на антиевропейската кампания

" Шведски демократи " на Джими Окесон имат корени в неонацисткото придвижване

Още по тематиката
Политически блокаж в Швеция след изборите

Левият и десният блок са с съвсем изравнени резултати, а антиимигрантската партия бележи прогрес
10 сеп 2018
Крайнодесни популисти държат салдото на силите в шведските избори

Имиграцията и интеграцията са измежду водещите тематики в политическия дневен ред
3 сеп 2018 " Това е популистко, провокира статуквото и ще остане забележителна политическа мощ. " Така Иън Лесър от German Marshall Fund разказва обстановката в Швеция след изборите. Вотът в страна за следващ път сподели, че разграничителните линии в Европейски Съюз към този момент са начертани. Антиимигрантските " Шведски демократи " може и да не реализираха прогнозите за успех на някои социологически проучвания, само че въпреки всичко означиха огромен прогрес в резултата – освен това в страна, считана до неотдавна за бастион на либерализма. Успехът на такива обединения в Европейски Съюз остави обичайните партии в Стокхолм разтревожени, тъкмо както се случва и на други места из континента, написа Bloomberg.

Там, където изборите преди изправяха дясноцентристи против лявоцентристи, в този момент опълчват поддръжниците на реда против неговите рушители. Възходът на последните заплашва някои от фундаменталните достижения на европейския план. Следващият конфликт може да се случи идващия май, когато се организират изборите за Европейски парламент. Балансът на силите в Европейски Съюз е подложен на карта и вотът може да промени политическия пейзаж по-драматично от всеки различен след студената война.

" Нелиберален " фронт

" Шведски демократи " водят корените си от неонацисткото придвижване. Посланието им е сходно на това на силите против статуквото и на други места в Европейски Съюз и съставлява микс от антиимигрантска реторика, словоизлияния против елитите и припомняне на " по-доброто минало ".

Сценарият е добре прочут. От пика на бежанската рецесия в Европа през 2015 година насам националистите осъзнаха политическия капитал, който може да завоюват от заиграването със страха на гласоподавателите от " непознатите нашественици ". В Италия вицепремиерът Матео Салвини подхранва дневния ред на популистката коалиция, като смесва офанзиви против имиграцията с рецензии против икономическите политики на Европейски Съюз. Той изковава основите на съюз с унгарския министър председател Виктор Орбан – различен водач, който от дълго време подценява европейските демократични правила. Двамата се нареждат като водачи на необятен " нелиберален " фронт, ориентиран против елитите в Европейски Съюз. Те срещат съдружници в полското държавно управление, както и в опозиционни групи като " Алтернатива за Германия " и групировката на френския крайнодесен политик Марин льо Пен, а също по този начин и в Холандия, Дания и Финландия.

Защитата на европейския план е водена от френския президент Еманюел Макрон, който неведнъж е влизал в конфликт със Салвини, откогато италианската коалиция пристигна на власт. " Ако желаят да ме възприемат като техен главен конкурент, те са прави ", разяснява Макрон.

Алтернативни визии

" Швеция е още една предупредителна история. Тя е нещо, което Салвини или Орбан могат да употребяват, с цел да кажат: Вижте, обичайните партии просто не слушат ", твърди Павел Зерка от European Council on Foreign Relations.

Не всички обаче са толкоз песимистични. " Шведските избори не са политическо земетресение макар напредъка на крайнодесните ", написа в разбор за в. Guardian Кас Муде, професор от University of Georgia. Според него основният извод от резултатите е, че както и в други страни в Западна Европа партийната система е фрагментирана и с политиката на съставяне на блокове е свършено. " Шведските демократични демократични партии ще би трябвало да намерят други възможности за своите остарели политики за блокове, ще би трябвало да изградят нови обединения и да основат по-гъвкави краткотрайни съюзи. Те би трябвало най-сетне да развият работещи визии по значимите въпроси през днешния ден, които включват имиграцията и интеграцията, с цел да могат да завоюват още веднъж политическия дневен ред и да покажат на шведите, че има идеологическа политика, която е друга от тази на " Шведски демократи ", обобщава Муде.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР