Шведската социалдемократическа партия ще реши на 15 май дали да

...
Шведската социалдемократическа партия ще реши на 15 май дали да
Коментари Харесай

Социалдемократите в Швеция решават за НАТО на 15 май

Шведската социалдемократическа партия ще реши на 15 май дали да се откаже от опълчването си на участието на страната в НАТО, оповестиха от ръководещата Швеция партията, съобщи Ройтерс.

Промяната в позицията на социалдемократите на процедура би подсигурила кандидатурата на Швеция за участие към алианса.

Руската инвазия в Украйна докара до преосмисляне на политиката за национална сигурност на Швеция и на Финландия. Очаква се тази седмица финландският президент Саули Нийнистьо да оповести поддръжката си за кандидатурата на страната за участие в НАТО.

Изявлението на Нийнистьо евентуално ще провокира няколко напрегнати седмици, в границите на които архитектурата за сигурност на Северна Европа може да бъде преначертана.

„ Все още не е взето решение. На 15 май ще има решение за позицията на партията “, разяснява секретарят на Социалдемократическата партия Тобиас Баудин

Социалдемократическата партия, която е най-голямата в Швеция през последните 100 години, ще организира три онлайн срещи през тази седмица, с цел да оцени позициите на членовете си по тематиката за присъединение в НАТО, преди крайното решение да бъде взето от нейните водачи през уикенда.

На 13 май се чака представянето на парламентарния обзор на политиката по сигурност на Швеция, в изработването на който взе участие всички парламентарно показани партии.

„ Искам да го има на масата, преди да взема решение “, съобщи министър председателят Магдалена Андершон в спор за НАТО по шведската телевизия в неделя.

Официално заявление за присъединение към НАТО може да бъде подадено на срещата на върха на алианса през юни в Мадрид и евентуално ще бъде ускорено, макар че може да е нужна година за приемане на подписите на всички 30 членове на военния съюз.

От десетилетия Швеция и Финландия поддържат боен неутралитет, само че публичното мнение в двете страни се промени след съветската инвазия в Украйна, като анкети демонстрираха растеж в поддръжката за участие.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР