Шведската слънчева система в момента се състои от над 60

...
Шведската слънчева система в момента се състои от над 60
Коментари Харесай

Цялата слънчева система е скрита в Швеция: как е възможно? СНИМКИ

Шведската слънчева система сега се състои от над 60 обекта, ситуирани на 26 места в цялата страна. Авичи Арена е освен това от най-голямата сферична постройка в света. Той е и центърът на най-големия в света смален модел на нашата слънчева система. Той се простира на север оттатък Арктическия кръг, чак до Кируна, най-северният град на Швеция.

Докато се разхождате из Стокхолм, столицата на Швеция, е мъчно да не забележите гигантската бяла топка, публично известна като " Avichi Arena ". Това е спортна и концертна зала, издигната през 1989 година и в началото наречена Globen ( " Глобус " ). Преди две години беше преименувана на известния шведски DJ Avicii. Авичи Арена е с диаметър 110 метра и височина 86 метра, което я прави най-голямата сферична постройка в света.
 Авичи Арена " Авичи Арена "  Снимка: Wikipedia
Но това кълбо е и центърът на най-големия в света смален модел на нашата слънчева система, пише Big Think. Тоест тази топка символизира Слънцето, а из Стокхолм, предградията и отдалечените елементи на Швеция са разпръснати модели на планети, комети и други небесни тела, които са най-близките ни съседи. Всичко това е основано в мащаб 1:20 милиона.
 Слънчева система, Швеция Карта на шведската слънчева система Снимка: Big Think
Краят на тази слънчева система се намира в най-северния град на Швеция, наименуван Кируна, и е показан под формата на таблет, който символизира дъговата ударна вълна. Това е ръбът на хелиосферата, където слънчевият вятър среща междузвездните частици. Тоест това е границата на цялата действителна слънчева система. Таблетът се намира на разстояние 950 км от модела на Земята, което демонстрира какъв брой просторен е нашият район на космоса.
 Слънчева система, Швеция Карта на шведската слънчева система Снимка: Big Think
Планетата Меркурий се намира на 2,9 км от модела на Земята, покрай Стокхолмския градски музей и има диаметър не повече от 25 см. Венера се намира до Кралския софтуерен институт и тази сфера има диаметър 62 см и се намира на 5,5 км от земното кълбо.
 Меркурий, Венера, Марс, Швеция Модели на Меркурий, Венера и Марс в Швеция Снимка: Big Think
Самата Земя се намира в Шведския музей по естествена история, на 7,6 км от Авичи Арена. Това е сфера с диаметър 65 см. В музея се съхранява и модел на Луната, с диаметър 18 см. Макет на Марс с диаметър 35 см се намира на разстояние 11,6 км от Слънцето “ в стокхолмското предградие Дандерид.
 земя, планета, швеция Земен модел в Швеция Снимка: Big Think
За да покаже какъв брой надалеч са планетите от земния вид от газовите и ледените колоси в действителната слънчева система, модел на Юпитер е ситуиран на летище Стокхолм-Арланда, на 40 км от „ Земята “.

Единствената планета, която няма модел в Швеция, е Сатурн. Тази планета е показана под формата на цветна леха с диаметър 6 метра, където щяха да изобразят купола, изобразяващ Сатурн, само че нямаше задоволително пари. Символът на Сатурн се намира в град Упсала, на 73 км от признака на Слънцето.

Моделът, символизиращ Уран, с диаметър 2,6 метра, се намира в град Левстабрук, на 124 км от модела на Земята. Макет на Нептун с диаметър 2,5 м се намира в крайбрежния град Седерхамн, на 229 км от земното кълбо.
 Уран, Швеция Модел на планетата Уран в Швеция Снимка: Big Think
Въпреки че Плутон публично не е планета, той е включен в модела на слънчевата система в Швеция. Моделът на тази планета джудже (само 12 см в диаметър), дружно с най-големия сателит на Плутон Харон, се намира на 300 км от " Слънцето ". И подобен прочут транснептунов обект като Седна (диаметър 10 см) се намира на разстояние 912 км от " Земята ".

Концепцията за шведската слънчева система се ражда в края на 90-те години. Първоначално замислена като Стокхолмска слънчева система с планети не по-далеч от Юпитер, концепцията скоро беше възприета от учебни заведения, научни институции и други организации от други райони. Шведската слънчева система сега се състои от над 60 обекта, ситуирани на 26 места в Швеция.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР