Шведската централна банка беше първата, която се противопостави на политиката

...
Шведската централна банка беше първата, която се противопостави на политиката
Коментари Харесай

Шведската централна банка върви срещу целия свят

Шведската централна банка беше първата, която се опълчи на политиката за негативни лихви, която набира известност в целия свят през последните години. Регулаторът увеличи % от минус 0,25 % до нула, написа в уеб страницата на Централната банка.

Централната банка изясни решението си с обстоятелството, че националната стопанска система е навлязла във етапа на естествения напредък след няколко години напредък „ над нормата “. Това се случва на фона на позитивна обстановка на пазара на труда.

Регулаторът реши да понижи % под нулата още през 2015 година Тогава това се изясни с желанието да се подтиква растежът на цените на артикули и услуги и по този метод да се отстрани стопанската система от застоялост.

През 2016 година индикаторът спадна до минус 0,5 %. Тъй като тази политика работи, Централната банка реши да се върне към нулевия лихвен %.

През септември Европейската централна банка намали лихвения % по депозитите до минус 0,5 %. Той е на равнище от минус 0,4 % от март 2016 година Основната рента по заемите остана на нулево равнище.

Съветът на шефовете на ЕЦБ означи, че ставките няма да се усилят, до момента в който инфлацията не доближи задачата от два %. Отрицателните ставки важат и в Япония, Дания, Швейцария и Унгария.

Много специалисти не са съгласни с тази политика. Например, Deutsche Bank има вяра, че негативните лихвени проценти носят доста загуби на банките и заплашват колапса на цялата банкова система в Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР