Шведската компания за телекомуникационно оборудване Ericsson може да е извършила

...
Шведската компания за телекомуникационно оборудване Ericsson може да е извършила
Коментари Харесай

Ericsson може да e плащала на „Ислямска държава в Ирак за достъп до транспортни маршрути

Шведската компания за телекомуникационно съоръжение Ericsson може да е направила заплащания към терористичната организация „ Ислямска страна “ в подмяна на достъп до транспортни направления в Ирак. Това заяви основният изпълнителен шеф Борхе Еколм пред шведския вестник Dagens Industri, съобщи Блъмбърг.

Еколм е декларирал че компанията е идентифицирала „ необикновени разноски, датиращи от 2018 година “ по време на вътрешно следствие. Макар че крайният адресат на парите към момента не е разпознат, шефът на Ericsson признава, че е разкрила данни за " пазаруване " на транспортни направления, които минават през територии, следени от терористични организации, в това число „ Ислямска страна “.

Коментарът на Еколм идва след изказване на Ericsson, в което компанията показва, че продължава да влага доста в следствието, обвързвано с интервенциите й в Ирак. В изказването от Ericsson споделят, че необикновените разноски са провокирали вътрешно следствие през 2019 година, което е довело да разкриването на „ съществени нарушавания “ от страна на чиновници, снабдители и продавачи в Ирак.

„ Ericsson влага доста време и запаси, с цел да разнищи тези въпроси. Разследването не можа да откри дали някой чиновник на Ericsson е директно забъркан във финансирането на терористични организации “, показват от компанията.

След като Ericsson разгласява изказването си, Международният консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) разкри, че компанията е излязла с позиция по нарушавания, които консорциумът е разкрил като част от световно следствие. ICIJ също по този начин сподели, че ще разгласява личните си констатации „ скоро “.

През последните няколко години Ericsson съумя да подписа голям брой покупко-продажби за снабдяване на 5G съоръжение по целия свят, защото доста страни потърсиха различен снабдител поради забрани за потребление на техника на Huawei. Това обаче не е първият случай, в който телекомуникационният колос се озовава в корупционен скандал. Преди това компанията беше упрекната в нарушение на Закона за задгранични корупционни практики сред 2000 и 2016 година под формата на предоставяне на рушвет на длъжностни лица и подправяне на данни. През 2019 година Ericsson уреди следствие за корупция с Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC) със съглашение за над 1 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР