Шведската компания Сааб излезе с официална позиция по повод разразилия

...
Шведската компания Сааб излезе с официална позиция по повод разразилия
Коментари Харесай

Сааб и Швеция следят дебата по покупката на изтребители от България

Шведската компания " Сааб " излезе с публична позиция във връзка разразилия се спор към покупката за нови изтребители от България, в която декларира, че не са търсили каквото и да е непочтено преимущество, каквито обвинявания бяха изказани през последните дни.

" Сааб " и Швеция наблюдават стадиите на процедурата и съпътстващия ги обществен спор в България с огромен интерес, внимание, почитание и търпение”, се споделя в известие на президента на компанията за Европа Магнус Луис-Олсон до медиите.

Позицията му беше публикувана след края на парламентарното следствие по процедурата за избор на снабдител на изтребителите, която докара до рисково повишаване на напрежението сред премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Държавният глава намерено упорства държавното управление бързо да подписа контракт за покупка на изтребител " Грипен ", определен от назначеното от него служебно държавно управление.

В сряда парламентарната комисия би трябвало да одобри доклода от инспекцията на процедурата по желание на реализатор. От него излиза наяве, че би трябвало да стартира нова процедура, като всписъка на офертите, от които ще избира държавното управление, ще се включат и нови Ф-16, препоръчани от Съединени американски щати.

" В последните седмици бяхме очевидци на доста неверни и заблуждаващи изказвания, рецензии и обвинявания, публикувани обществено ", се споделя в позицията на " Сааб ", които създават " Грипен ".

Според компанията обвиняванията, че се възползва от схемата за заплащане, сложена като условие от Министерството на защитата, не са основателни. " Като всеки различен участник в процедурата, бихме предпочели предплатено заплащане. Все отново, разбираемо е, че министерствата на финансите и на защитата изискват вид, който съответствува с рестриктивните мерки на българския бюджет. Схемата за заплащане беше утвърдена от Народното събрание през 2016 година и ние сме се съобразили с това изискване в отговора ни на Искането за оферта ", показват от " Сааб ".

" В допълнение, и министър-председателят Бойко Борисов, и министърът на защитата Красимир Каракачанов са отбелязвали обществено и публично няколко пъти през последните месеци, че държавното управление би желало да разиска даже по-дълъг интервал за заплащане като да вземем за пример 10 години. Това демонстрира, че съществуват бюджетни ограничавания и сходен аршин не дава преимущество само на " Грипен ". Това условие е в сходство с националната тактика на България и с макроикономическите и бюджетни ползи на страната ви, които ние почитаме “, декларират от " Сааб ".

От компанията показват, че времето за доставка на новите изтребители явно е едно от техните конкурентни преимущества, дружно с гъвкавите схеми за заплащане и ниските разноски за подръжка на машините. " Вярваме, че това са аргументите за класирането на офертата за " Грипен " преди всичко през април 2017 година от комисия от самостоятелни специалисти, назначена от държавното управление ", се споделя в позицията на " Сааб ". Тяхната оферта беше класирана преди всичко от служебния кабинет назначен от президента Румен Радев.

В допълнение шведската компания показва, че България има евентуални изгоди от присъединението й към растящото семейство на " Грипен " в Централна и Източна Европа. Това районно групиране ще насърчи съдействието във връзка с авиационната инфраструктура, образованието на водачите и наземния личен състав, поддръжката, частите и логистиката, а също и при обединяването и шерването на ноу-хау, показват от компанията.

" Докато чакаме резултатите от активността на краткотрайната парламентарна комисия, която проверява заключенията на самостоятелната комисия от специалисти, назначена от Министерството на защитата, виждаме изявления в медиите, съгласно които най-вероятната рекомендация ще бъде стартирането на нова тръжна процедура. С почитание към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме желали да изтъкнем, че започването на нова интернационална процедура ще докара до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за защита. Това в допълнение ще натовари оперативния бюджет на българските Военновъздушни сили ", се споделя още в позицията на " Сааб ".

Компанията е на българския пазар от 2003 година и е уверена, че шведското предложение за нови изтребители „ Грипен “ изцяло дава отговор на ползите на България и ще увеличи стратегическото партньорство сред България и Швеция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР